Sote- ja maakuntauudistuksen valmistelu on eduskunnassa vielä kesken ja uudistuksen toteutuminen epävarmaa, mutta sitä on valmisteltu maakunnissa jo tovi. Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikon (kesk.) mukaan johtotehtävissä olevien lisäksi maakunnissa on satoja ihmisiä valmistelemassa uudistusta.

Vaikka uudistus kaatuisi, Saarikon mielestä työ ei mene hukkaan.

– Paluuta vanhaan ei enää ole. Paljon muutosta voi tehdä nykyrakenteissakin, mistä hyviä esimerkkejä ovat Eksote, Pohjois-Karjala ja Keski-Pohjanmaa. Toki kaatuminen olisi iso takaisku valmistelijoille, Saarikko sanoo Kauppalehden ja Uuden Suomen haastattelussa.

Edellä mainitut yhteenliittymät ja kuntayhtymät ovat jo ennakoiden lähteneet kehittämään sote-palveluitaan.

Saarikko uskoo uudistukseen, ja hän toistaa useasti keskittyvänsä nyt siihen, että se saataisiin valmiiksi. Uudistus on hänestä hallituksen koossapysymisen kannalta erittäin merkittävä asia, mutta hän ei ryhdy spekuloimaan seuraavia eduskuntavaaleja.

– Keskusta on sitoutunut viemään uudistuksen kokonaisuutena läpi. Suomi ansaitsee sen.

Mikäli uudistus kaatuisi, suurin voittaja olisi Saarikon mukaan yksityinen terveydenhuolto. Vastaavasti häviäjiä olisivat hänen mukaansa esimerkiksi syrjäisten kuntien asukkaat, joilla ei jatkossakaan käytännössä olisi valinnanvaraa sekä taloudellisesti vaikeassa tilanteessa olevat kunnat ja peruspalvelut.

– En ymmärrä, miksi puhutaan, että sote-uudistusta ei tarvita. Uudistusta tehdään seuraavaa sukupolvea varten tai 10–15 vuoden päähän.

Saarikko myös ihmettelee kritiikkiä, joka kohdistuu yksityisen palvelutuotannon ottamiseen mukaan sote-uudistukseen. Hän huomauttaa, että se on jo nyt osa järjestelmää.

Hallituksen tehtävä on Saarikon mukaan ajatella uudistuksessa koko maata, eikä hänen suurin huolensa ole suurten kaupunkien selviäminen. Pääkaupunkiseudun kaupungit ovat Helsingin pormestarin Jan Vapaavuoren (kok.) johdolla kääntyneet esitettyä uudistusta vastaan, koska se ei kaupunkien mielestä huomioi riittävästi niiden tarpeita.

– Minusta tämä on taitava poliittinen show Vapaavuorelta, Saarikko sanoo.

Saarikko sanoo olevansa Vapaavuoren kanssa eri mieltä tämän pääkaupunkiseudulle esittämien riskien perusteista.

– Vapaavuori on tehnyt systemaattista ja järjestelmällistä työtä tuhotakseen uudistuksen.

Videolla Saarikko vastaa kysymyksiin siitä, toteutuuko sote ja kaatuuko hallitus, jos sote kaatuu. Juttu jatkuu videon jälkeen.

Myös uudistuksen tiukka aikataulu on herättänyt viime aikoina kiivasta keskustelua. Hallitusta on syytetty poliittisesti aiheutetusta kiireestä ja valiokuntien oppositioedustajia viivyttelystä. Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ja valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) ovat jo myöntäneet, että maakuntavaalit tuskin toteutuvat suunnitellusti lokakuussa. Lisäksi eduskunnan puhemies Paula Risikko (kok.) ilmoitti vastikään, että käsittelylle on varattu aikaa ainakin heinäkuun 6. päivään asti aiemmin takarajana pidetyn kesäkuun lopun sijaan.

– Hallituksen olettama eduskunnan työskentelyrytmistä oli erilainen kuin todellisuus osoitti. Eduskunta elää omassa aikataulussaan, ja korostan, että eduskunnan pitää saada tehdä aikataulunsa itse, mutta toimia viivytyksettä.

Saarikko sanoo hallituksen todenneen, että mikäli perustuslakivaliokunnan (PeV) lausunto antaa mahdollisuuden, paketti olisi hyvä käsitellä ennen eduskunnan kesätaukoa.

– Minusta on normaalia työelämää myös politiikassa, että kun työtä on enemmän, sitä tehdään enemmän. Sitten on huilin vuoro.

Saarikko puolusti Uuden Suomen haastattelussa myös perustuslakivaliokunnan oikeutta ottaa kantaa haluamiinsa näkökohtiin sote-uudistuksessa. Lue lisää: Ministeri Saarikko irtautuu kokoomuksen kritiikistä – Varoittaa kuukausien lisäajasta sote-työhön

Uudistuksen kolmen miljardin euron säästötavoite ja maakuntien kireä menokehys ovat myös olleet paljon julkisuudessa. Saarikko huomauttaa, että tarkoitus ei ole leikata sote-menoja vaan rajoittaa niiden kasvua.

– Tiukka menokehys ei johdu maakunnista, vaan maamme heikkenevästä huoltosuhteesta. Jos kasvua ei onnistuta hillitsemään, olemme isojen ongelmien edessä.

Erään PeV:lle annetun lausunnon mukaan menokehys ajaisi maakunnat leikkaamaan etenkin sosiaalipalveluista. Lue lisää: Asiantuntija varoittaa: Tulevat eduskunnat joutuvat tekemään rankan valinnan – Tästä perustuslakivaliokunnan huolessa on kyse

– Jos sote-uudistus onnistuu tavoitteessaan siirtää painopiste erikoissairaanhoidosta perusterveydenhoitoon, jo se hillitsee kustannuksia.

Saarikko myöntää uudistukseen liittyvän riskejä, mutta sanoo maakuntien rahoitusvaikeuksiin olevan tarjolla apua, kuten lainat. Viimeisenä keinona on maakunnan yhdistäminen toiseen maakuntaan.

Lue lisää aiheesta:

Eduskunnassa kiehuu: ”Hallitus haukkuu väärää puuta”

Sampo Terho: ”Kokoomus kipuilee asioista, joita se on itse vaatinut”

Kansanedustajan johtopäätös sotesta: Pidennetään vaalikausia

Yllätys eduskunnasta: Sotelle varattiin aikaa heinäkuulle – tarvittaessa vielä uusi aikalisä

Tuleeko perustuslakivaliokunnassa tällä viikolla valmista? – ”Toivottavasti”