MTV uutisoi sunnuntaina nettisivuillaan Palloliiton antaneen Suomen jalkapallomaajoukkueen päävalmentajalle Hans Backelle potkut. Palloliitto reagoi uutiseen nopeasti ja tiedotti seuraavasti:

”Suomen Palloliiton Liittohallitus kokoontuu maanantaina. Kokouksen jälkeen tiedotetaan ajankohtaisista asioista. Tätä ennen ei Palloliiton eikä sen johdon toimesta tullaan ottamaan spekulaatioihin kantaa”.

Jos MTV:n uutinen ei pitäisi paikkaansa, olisi Palloliitto kiistänyt uutisen välittömästi. Maanantaina kuultaneen siis virallinen ilmoitus Backen potkuista.

Backe aloitti Suomen päävalmentajana viime tammikuussa. Hänen komennossaan Suomi pelasi 11 ottelua, joista ei voittanut yhtäkään. Tappioita tuli yhdeksän ja tasapelejä kaksi.

Edellisen kerran Suomi oli jäänyt kalenterivuoden aikana voitoitta 1992. Tuolloin valmentajana toimi Jukka Vakkila.

Vakkilan sekä Backen ongelmana oli puutteellinen pelaajamateriaali. Vakkila valmensi Suomea ennen Jari Litmasen tähdittämän kultaisen sukupolven esiinmarssia.

Backen tilannetta syksyn MM-karsintapeleissä synkensivät Joel Pohjanpalon loukkaantuminen sekä Roman Eremenkon kokaiinikäry. Kun kaksi merkittävintä hyökkäyspelin edustajaa oli poissa, antoi Suomi merkittävästi tasoitusta.

Backe luotti viiden miehen puolustuslinjaan, joka ei pitänyt. Kun Ukraina-ottelussa kesken pelin siirryttiin neljän miehen puolustuslinjaan, pystyi Suomi luomaan vaarallisia tilanteita. Backe ei sille tietenkään mitään voinut, ettei Eero Markkanen saanut palloa viidestä metristä maaliin.

Suomen jalkapallon ongelmat eivät liity pelkästään päävalmentaja-asioihin. Puutteita on pelaajakehityksessä ja kilpailu kovenee maailmalla koko ajan maailman väestömäärän ja jalkapalloilijoiden määrän kasvaessa.

Backen potkuja voi silti pitää oikeana ratkaisuna. Hänellä ei ollut suomalaiselle jalkapallolle paljoa annettavaa ja kyse on muutenkin tulosurheilusta. Suomen jalkapallomaajoukkueen päävalmentajan paikka ei saa olla suojatyöpaikka.

MTV:n mukaan Backen tilalle tulee Markku Kanerva. Hänen komennossaan Suomi pelasi syksyn 2015 EM-karsintapeleissä Romanian sekä Pohjois-Irlannin kanssa tasan. Kreikan ja Färsaaret Suomi pystyi voittamaan.

Backen komennossa Suomi ei pystynyt voittamaan edes Kosovoa, jonka maajoukkue koottiin pikavauhdilla ennen syyskuussa Turussa pelattua MM-karsintapeliä. Kosovo-ottelussa Suomi jäi tasapeliin ennen kaikkea taktisen epäonnistumisen takia. Eremenko ja Pohjanpalo olivat siinä ottelussa mukana, mutta eivät Suomen taktiikan takia saaneet mitään aikaan.