Työttömyysturvan porrastaminen nousi ensimmäisenä keinona esiin työnantajapuolen toimesta, kun Yleisradion Ykkösaamussa kysyttiin työmarkkinajärjestöjen työllisyystoimien perään. Myös todennäköinen pääministeri Antti Rinne (sd) pitää porrastusta tutkimisen arvoisena asiana.

Rinteen syntymäisillään olevan hallituksen ohjelmassa linjataan tavoitteeksi työllisyysasteen nostaminen 75 prosenttiin vuoteen 2023 mennessä. Työpaikkoina tämä tarkoittaa noin 60 000 ihmisen saamista töihin.

LUE MYÖS: Hallitusohjelman aktiivimallia koskevasta kirjauksesta äläkkä: ”Miksi? Miksi nollakirjaus?”

Hallitusohjelmassa työllisyystoimet jäävät vielä lähinnä tavoitteiden asteelle. Keinoja etsitään kolmikantaisesti työmarkkinajärjestöjen kanssa. Ensimmäisiä nopeavaikutteisia keinoja pitäisi löytyä jo loppukesän budjettiriiheen.

”Uskon, että kaikista nopeimmin vaikuttavat toimet löytyvät työttömyysturvan rakenteiden puolelta”, sanoi Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtaja Minna Helle Ykkösaamussa.

”Yksi keino on työttömyysturvan porrastaminen niin, että se olisi alussa vaikka hieman korkeampikin kuin nykyisin, mutta sitten joidenkin kuukausien kuluttua pienesi. Meillä on tiedossa, että kun työttömyys pitkittyy, työllistymismahdollisuudet pienenevät.”

Toimittaja varmisti hänen tarkoittavan ”keppikannustinta”, jotta ihmiset eivät jäisi kotiin tukien varaan.

”Se on varmasti niitä keinoja, joista kaikkein nopeimman kyetään saamaan työllisyysvaikutuksia. EK:n arvion mukaan puhutaan jopa kymmenistä tuhansista uusista työpaikoista”, Helle totesi.

Hallituksen muodostaja Antti Rinne (sd) kommentoi ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastamista Uuden Suomen ja Kauppalehden haastattelussa toukokuussa. Tuolloin asiaa oli ehdottanut toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n puheenjohtaja Antti Palola.

LUE LISÄÄ: Nyt pöllytetään ansiosidonnaista työttömyysturvaa – Uusi malli puuttuisi 300/400-piikkiin

”Se on tutkimisen arvoinen asia. Kaikki, mikä lisää työllisyyttä ja ennen kaikkea kaikkia niitä keinoja, jotka ovat ihmisten kannalta hyviä ja positiivisia, niitä kannattaa miettiä,” Rinne sanoi.

”Kaikki keinot, mitä ilmassa liikkuu, täytyy tutkia.”

LUE MYÖS: Antti Rinne vastaa STTK:n ehdotukseen – ”Kaikkea mikä lisää työllisyyttä kannattaa miettiä”

Ay-liike on perinteisesti vastustanut esityksiä työttömyysturvan porrastamisesta. Nytkin STTK:n aloite jakoi kenttää.

”Etuusjärjestelmää rukkaamalla työllisyysaste ei nouse. Pitää uudistaa koko työttömyysturvajärjestelmää ja parantaa palveluita”, vastusti SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta.

Sen sijaan Elinkeinoelämän keskusliitolle ansiosidonnaisen yöttömyysturvan porrastaminen keston mukaan on ollut pitkäaikainen tavoite. EK on ollut valmis vaihtamaan aktiivimallin turvan muuttamiseen.

Työntekijäpuolta edustava Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto painotti Ykkösaamussa keskiviikkona, että ihmekonsteja vaikeasti työllistettävien työllistämiseen ei ole. Hän muistutti myös, että keppiä on jo käytetty muun muassa aktiivimallin muodossa. Sitä uusi hallitus on nyt perumassa.

LUE MYÖS: Työttömille lisää keppiä? Edes aktiivimallia ei perutakaan välittömästi

Aalto painotti keinoja, jotka eivät ole vaikutuksiltaan nopeita, vaan pitkäaikaisia: koulutusta ja työhyvinvoinnin kehittämistä.

”Varmasti on olemassa keinoja, joilla tätä pystytään parantamaan. Mutta kuten sanoin, nämä asiat neuvotellaan kolmikantaisesti keskusjärjestöjen toimesta”, hän kuitenkin myönsi.

Aalto ei kieltänyt, etteikö työttömyysturvajärjestelmääkin voisi uudistuksilla muokata työllisyyttä parantavaksi.

LUE MYÖS: Juha Sipilä viittasi jo koviin työllisyystoimiin: ”Mitään keinoja poissulkematta”