Kansanedustaja Antero Vartia (vihr.) Vartia vaatii apteekkien määräsääntelyn purkamista, jotta alalle saataisiin kilpailua. Aapteekkariliiton toimitusjohtajan Merja Hirvosen mukaan sääntely auttaa asiakkaita saamaan parempaa palvelua.

Hirvonen ja Vartia keskustelivat apteekkien sääntelystä Uuden Suomen livelähetyksessä tänään perjantaina. Keskustelu oli jatkoa kesän Suomi Areenalle, jossa Vartia ja Apteekkariliitto kohtasivat edellisen kerran aiheen tiimoilta.

Hirvosen mielestä apteekkien määrää voidaan lisätä, mutta hänen mielestään on edelleen tarpeellista, että viranomainen sääntelee niiden määrää.

–Apteekkien määrää kannattaa lisätä siellä, missä sillä katsotaan olevan tarvetta. Nyt Fimea [lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus] tekee selvitystä, jossa katsotaan apteekkipalveluiden kattavuutta. Me tuemme tätä, Hirvonen kertoi.

Hirvonen arvioi, että Suomeen tulisi ”katvealueita”, jos apteekkien sääntelystä luovuttaisiin. Hän kysyi Vartialta, miten valtakunnallinen apteekkiverkosto pidettäisiin voimassa, jos määräsääntelystä luovuttaisiin.

–Kyllähän paras taho tietämään kuinka monta apteekkia tarvitaan, ovat kuluttajat, joilla on kysyntää, Vartia vastasi.

–Se, että viranomainen ylhäältä käsin päättää kuinka monta apteekkia tarvitaan, missä ne sijaitsevat ja ketkä niitä saa pitää, on auttamatta tehoton. Meillä on ollut kaksi järjestelmää, joissa näin on toimittu. Toinen on taksit, jossa nyt luovutaan sääntelystä. Jäljelle jää vain apteekkiala, hän lisäsi.

Vartia ei usko uhkakuvan apteekkien katoamisesta pikkupaikkakunnilta toteutuvan, vaikka sääntelystä luovuttaisiin. Hänen mukaansa jokainen Suomen apteekki on tällä hetkellä kannattava.

–Ei ole mitään syytä pelätä, että kannattavaa liiketoimintaa lopetettaisiin. Saattaa tietysti käydä niin, että jos on joku pikkukylän apteekki, sen viereen tulee toinen apteekki, ja ne kilpailevat keskenään, sen myötä vanha apteekki joutuu lopettamaan. Mutta se on pienen paikkakunnan asukkaiden etu, että siellä olisi kaksi apteekkia, jotka kilpailisivat keskenään, Vartia kertoi.

–Sellaista tilannetta, että ne molemmat kuolisivat pois, eikä yhtään tulisi tilalle, ei pääse syntymään. Yhtään sellaista esimerkkiä ei maailmalla ole, että kilpailun avaaminen olisi vähentänyt apteekkien määrää, hän lisäsi.

Hirvonen korosti, että ”aika moni” sivuapteekeista on sellaisia, että niiden pitämiseen sisältyy velvoite.

– Jos määrälliset velvoitteet poistettaisiin, varmasti kävisi niin, että ainakin osa sivuapteekeista lopetettaisiin, Hirvonen arvioi.

Vartian mukaan kaikki sivuapteekit ovat kannattavia.

–Jos kuitenkin kävisi niin, että on alueita, joissa kilpailun avaamisen myötä häviäisi, se maksaisi murto osan maksaa suoraan tukea jollekin proviisorille, että ”jos me maksetaan sulle korvausta 30 000 euroa vuosittain, niin suostutko pitämään tässä vastaavan kaltaista apteekkia kuin aiemmin oli”, Vartia sanoi.

Vartian mielestä Suomessa maksetaan ylihintaa lääkkeistä.

–Suomessa tukuissa lääkkeiden hinnat ovat halvempia kuin muissa pohjoismaissa. Siitä huolimatta me maksamme lääkkeistämme eniten, kun ostamme ne apteekeista. Se tarkoittaa sitä, että lääkkeiden marginaali on Suomessa isompi kuin muissa maissa, hän kertoi.

Sääntelyn purkaminen lisäisi Vartian mukaan kilpailua apteekkialalla, mikä taas vaikuttaisi lääkkeiden hintoihin.

–Kilpailun ansiosta ollaan saatu hinnat alas. Niin kauan kuin viranomaiset valvovat, kuinka monta tarvitaan ja missä ne saavat olla, todellista kilpailua ei pääse syntymään, Vartia sanoi.

Apteekkariliiton varapuheenjohtaja Sirpa Peura aiheutti viime kesänä pienen kohun Porin Suomi Areena -tapahtumassa väitellessään Vartian kanssa apteekkien sääntelystä. Hän oli ottanut sateenvarjon ja vessapaperirullan mukaansa suojaksi, koska väitti, että ”Vartialta tulee sitä itseään apteekkarien päälle”. Hän myös nosti toistuvasti esiin Vartian iän ja väitti, ettei Vartia ymmärrä asiasta mitään.

Hirvonen pahoitteli Peuran viime kesäistä käytöstä tänään suoraan Vartialle.

–Keskustelu Suomi Areenassa oli erityisesti osoitus siitä, kuinka vähissä apteekkariliiton argumentit ovat siitä, että meidän ei pitäisi luopua määräsääntelystä, Vartia totesi.

Vartia on tehnyt apteekkien sääntelyn purkamisesta kirjallisen kysymyksen kesällä, mutta ei ollut tyytyväinen sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylän (ps.) vastaukseen.

–Olen jättänyt uuden kirjallisen kysymyksen, ja lähestynyt uutta ministeriä [Pirkko] Mattilaa (ps.) siitä, minkälaisia ongelmia liittyy siihen, että tämä järjestelmä ei ole tehokas, Vartia kertoo.

Hän kertoo, että vihreät on puolueena asian takana. Hän arvioi, että vihreät on tulevaisuudessa ennemmin tai myöhemmin hallituksessa, ja silloin asiaan tulisi muutoksia, jos ei sitä ennen.