Perhevapaauudistuksen valmistelu on aloitettava jo syksyllä, vaatii pääministeripuolue keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen. Perhe-etuuksiin voitaisiin hänen mukaansa tehdä uudistuksia vielä tämän vaalikauden aikana.

–Sipilän hallituksen olisi hyvä mahdollisimman pian sopia sekä perhevapaajärjestelmän laajan uudistuksen valmistelun aloittamisesta että tällä vaalikaudella toteutettavista pienemmistä uudistuksista perhe-etuuksiin. Luonteva paikka tälle olisi elokuun budjettiriihi, sanoo Kaikkonen tiedotteessaan.

Perhevapaiden uudistamista käsiteltiin myös hallituksen puoliväliriihessä keväällä. Perussuomalaisten puheenjohtajana tuolloin toiminut Timo Soini kuitenkin torppasi uudistamisen, ja puolueet sopivat, että työhön ei ryhdyttäisi tämän hallituksen aikana. Myös Sampo Terho on julkisuudessa tyrmännyt perhevapaiden uudistamisaikeet.

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikon (kesk.) ottaessa ministeritehtävät vastaan hän sanoi kunnioittavansa päätöstä, mutta pitävänsä asiasta keskustelua yllä. Kaikkosen ehdotus menee selvästi pidemmälle ja sitä voi pitää haasteena perussuomalaisista irtautuneelle Uusi vaihtoehto -ryhmälle.

Julkisuuteen välittämässään tiedotteessa Kaikkonen katsoo, että työmarkkinajärjestöjen osallistuminen uudistuksen valmisteluun on välttämätöntä, sillä ansiosidonnaiset perhe-etuudet rahoittaa valtaosin juuri järjestöt. Työmarkkinakeskusjärjestöt esittelivät keväällä kaikki omat mallinsa perhevapaiden uudistamiseksi. Kaikkonen pitää itse tärkeänä, että pienen lapsen vanhempi voisi tehdä nykyistä helpommin osa-aikatyötä.

–Perhevapaauudistuksen valmistelussa on huomioitava perheiden muuttunut arki ja monimuotoiset perheet. Vanhempainvapaiden käytön ja lapsen kasvun tukemisen pitää olla mahdollista jokaiselle vanhemmalle. Yksinhuoltajat, erillään asuvat vanhemmat, suurperheet, uusperheet – jokaisessa perheessä tarvitaan aiempaa enemmän joustavuutta perhevapaiden käyttöön, toteaa Kaikkonen.

LUE MYÖS:

Toive ”perhesovusta” ryöpsähti heti: ”Hyvä puheenvuoro, Antti Kaikkonen!”

Tiukka vaatimus perhevapaiden remontista: ”Tiedossa olevista uudistuksista ehkä merkittävin”

Perhevapaat: Soini ja Grahn-Laasonen törmäyskurssilla – ”Tilanne on aivan päinvastoin”

Suomen syntyvyysluku pysäytti uuden ministerin – ”Suurin huoleni on pienituloisten kuilu”