Kansanedustaja Antti Kaikkonen (kesk.) on tuomittu viiden kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen Nuorisosäätiön vaalirahajutussa. Helsingin käräjäoikeus antoi ratkaisunsa tänään keskiviikkona.

Kaikkosen tuomio tuli luottamusaseman väärinkäytöstä. Hän toimi Nuorisosäätiön hallituksen puheenjohtajana, kun Nuorisosäätiö antoi sääntöjensä vastaisesti vaalitukea vuosina 1998–2009.

Kaikkonen sai säätiöltä tukea myös omalle tukiyhdistykselleen vuoden 2003 eduskuntavaaleissa.

– On selvää, että Nuorisosäätiön tukikäytäntö ei ole syntynyt Kaikkosen toimiessa hallituksen puheenjohtajana. Kaikkonen on kuitenkin hyväksynyt aiemmin omaksutun – ja itselleen edullisen – käytännön jatkumisen, oikeus perustelee.

Myös säätiön asiamies ja hallituksen jäsen Jorma Heikkinen tuomittiin ehdolliseen vankeuteen. Heikkisen tuomio on yksi vuosi ehdollista vankeutta törkeästä lahjuksen antamisesta ja luottamusaseman väärinkäytöstä.

Käräjäoikeuden mukaan Heikkinen antoi vuosina 2001–2007 RAY:n hallituksen puheenjohtajana toimineelle Jukka Vihriälälle yhteensä noin 35 000 euron lahjat, jotka ”ovat olleet omiaan vaikuttamaan Vihriälän toimintaan RAY:ssä”. Samaan aikaan Nuorisosäätiö on saanut useiden miljoonien eurojen avustukset RAY:ltä.

Käräjäoikeus tuomitsi Vihriälän törkeästä lahjuksen ottamisesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta yhden vuoden ja kuuden kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen.

Lisäksi säätiön asiamiehenä ja hallituksen jäsenenä vuonna 2007 aloittaneet Seppo Pyykkönen ja Aki Haaro tuomittiin sakkorangaistuksiin luottamusaseman väärinkäytöstä.