Keskustan varsinaissuomalainen kansanedustaja, ministerin tehtävästään perhevapaalle jäänyt Annika Saarikko tukee puolustusministeri Antti Kaikkosta keskustan seuraavaksi puheenjohtajaksi. Hän kertoo asiasta blogissaan.

”Yhdyn siihen monen keskustalaisen esittämään arvioon, että ehdokkaat ovat erittäin hyviä ja tasaväkisiä. Keskustalle käy joka tapauksessa hyvin”, Saarikko kirjoittaa Kaikkosesta ja Katri Kulmunista.

”Ehdokkaista Antti on kysynyt minulta tukea kampanjaansa. Se tuntui hyvältä. Tuen häntä Keskustan seuraavaksi puheenjohtajaksi ja päätin sen julkisesti kertoa.”

Saarikko kertoo perusteluina Kaikkosen olevan ”reilu yhteistyöpoliitikko” sekä taitava ihmisjohtaja.

”Antti on aatteellisesti selkeä linjauksissaan. Yritteliäisyyden puolustaminen ei ole pois vähäväkisten asioiden edistämisestä – molempia tarvitaan.”

Aiemmin Kaikkosen taakse ovat asettuneet keskustan kansanedustajista ainakin Hanna Huttunen, Anu Vehviläinen, Ari Torniainen, Mikko Savola ja Pasi Kivisaari.

Kulmuni puolestaan sai maanantaina tukijoikseen puolueen konkarit Olavi Ala-Nissilän, Kauko Juhantalon, Timo Kallin, Mauri Pekkarisen ja Eero Reijosen. Aiemmin Kulmunin taakse ovat ilmoittautunut muun muassa kansanedustajat Hanna-Leena Mattila, Joonas Könttä, Antti Rantakangas ja Pekka Aittakumpu.

Puoluevaikuttajille tehdyssä Alma Median kyselyssä Kulmuni oli Kaikkosta edellä. LUE LISÄÄ: Alman kysely: Kulmuni repäisi kaulan Kaikkoseen – ”Tomera nainen”

LUE MYÖS: Analyysi: Onko Antti Kaikkosen peli jo pelattu?

Saarikko vetoaa blogissaan myös Kaikkosen myönteisyyteen, huumorintajuun sekä pitkään tiehen toisaalta keskustan riveissä ja toisaalta yleisesti politiikassa.

”Pitkä kokemus ulkopolitiikasta, turvallisuuskysymyksistä tai EU-politiikasta tulevat puolueen puheenjohtajatehtävässä tarpeeseen, erityisesti näinä epävarmoina aikoina.”

Saarikko kommentoi myös Kaikkosen ”tahraa” vaalirahakohussa. Kaikkonen tuomittiin vuonna 2013 ehdolliseen vankeusrangaistukseen luottamusaseman väärinkäytöstä Nuorisosäätiön hallituksen puheenjohtajana.

”Kansanliikkeemme on vuosikymmentensä varrella antanut johtajilleen anteeksi monta virhettä. Erityisesti heille, jotka ovat osanneet virheensä Antin lailla tunnustaa. Armollisuus tarkoittaa minulle sitä, että joka päivä saa uuden mahdollisuuden”, Saarikko kirjoittaa.

”Antin kokemaan vaalirahakohuun olisi moni poliitikko murtunut tai vähintään poistunut estradilta säästääkseen itseään. Antti ei. Tämä on minulle osoitus siitä, miten lujaa tekoa hän on ja miten valtavan sitoutunut yhteisten asioiden hoitamiseen Antti on.”

Keskustan puheenjohtaja valitaan ensi viikonloppuna Kouvolassa. Annika Saarikko palaa tiede- ja kulttuuriministeriksi elokuussa 2020.

Julkisuudessa on spekuloitu, valitseeko keskusta nyt vain pätkäpuheenjohtajan, joka korvataan jo kesällä 2020 sääntömääräisessä puoluekokouksessa. Saa­rik­ko ei aiemmin ole ha­lunnut ottaa kan­taa siihen, oli­si­ko hän käy­tet­tä­vis­sä puheenjohtajaksi vuon­na 2020. LUE MYÖS: Valitseeko keskusta vain pätkäpuheenjohtajan? – ”Mielenkiintoinen tulos” kyselystä puoluevaikuttajille

”Kyl­lä mi­nun mie­les­tä­ni ta­voi­te on se, et­tä nyt va­li­taan sel­lai­nen pu­heen­joh­ta­ja, jon­ka va­lin­ta­kau­si on pi­dem­pi kuin mi­kään pät­kä­pu­heen­joh­ta­juus”, Saa­rik­ko sanoi Suomenmaan mukaan keväällä.

Tiistain blogissaan Saarikko ei ennakoi kesän 2020 tapahtumia.