Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman summasi talouden kokonaiskuvaa eduskuntaryhmän kesäkokouksessa Helsingissä.

Lindtmanin mukaan Suomen talous on tällä hetkellä siirtymässä kohti laskevaa suhdannetta ja ennustelaitosten tuoreimpien lukujen mukaan kasvu näyttäisi painuvan noin prosentin tuntumaan.

”Globaalissa talouspolitiikassa on ollut jännitystä ja epävarmuutta jo pidemmän aikaan. Tällä hetkellä Yhdysvaltojen ja Kiinan välinen kinastelu hermostuttaa markkinoita ja kauppakiistaa kutsutaan jo kauppasodaksi. Viimeisimpänä liikkeenä kauppasodassa Kiina laski valuuttansa juanin arvoa maailman pörssejä heiluttavalle tasolle vastatakseen Yhdysvaltojen asettamiin tullimaksuihin”, Lindtman sanoi puheessaan.

Lindtman totesi, että maailmantalouden kasvun hidastuminen ja jatkunut epävarmuus vaikuttavat euroalueen vientivetoisiin maihin kuten Suomeen ja Saksaan. Markkinoilla myös brexitillä on oma vaikutuksensa, ja neuvotteluita seurataan nyt tarkkaan.

”Oletteko muuten huomanneet, että Suomessa on yksi puolue, joka yrittää viimeiseen asti vaieta Brexitin seurauksista? Tämä näyttää olevan Perussuomalaisten ja kaikkien EU-vastaisten puolueiden taktiikka. Fakta kuitenkin on, että Brexitissä - jos missä – EU-vastaisten veri punnitaan. Nyt näyttää siltä, että populistien lupaukset ovat Brexitin myötä osoittautumassa tyhjiksi.”

LUE MYÖS: Antti Rinne paljastaa: ”Kokoomus pelasi itsensä ulos – PS oli haluton tekemään uudistavaa talouspolitiikkaa”

Lindtmanin mukaan laivateollisuuden ja teknologiateollisuuden tilaukset ovat viime aikoina piristäneet Suomen vientiä, mutta merkit suhdannehuipun ohittamisesta ovat näkyvissä.

”Viime viikolla tuli tieto euroalueen suurimman talouden ja Suomen tärkeimmän vientimaan Saksan teollisuudentuotannon voimakkaasta laskusta ja eilen saimme lukea Saksan talouden supistuneen toisella vuosineljänneksellä. Nämä kertovat euroalueen talouden tulevista haasteista.”

Hallitusohjelmassa on Lindtmanin mukaan tällä kertaa varauduttu suhdannevaihteluihin paremmin kuin ennen.

”Ohjelmaan on kirjattu selvästi, että suhdannevaihteluita tasoitetaan aktiivisella finanssipolitiikalla. Kun taloudessa huolestuttavien merkkien määrä lisääntyy, on tärkeä huolehtia, että finanssipolitiikalla reagoidaan tilanteen edellyttämällä tavalla, tarvittaessa nopeastikin.”

Lindtmanin mukaan tämä tarkoittaa, että menot ja verot on jaksotettava suhdannetilanteeseen sopivalla tavalla esimerkiksi saattamalla työllisyyteen ja osaamiseen liittyviä toimia voimaan nopeasti.

”Kysyntää tukevia toimia, kuten etuuksien korotukset ja ansiotulojen verotuksen maltillinen alennus, tulee tehdä etupainotteisesti. Kun maailma ympärillä muuttuu, hallitus ei tule vain tumput suorana seuraamaan tilannetta, vaan ryhtyy tarvittaviin toimiin. Mielestäni on selvää, että nykyisen hallituksen on reagoitava laskevaan suhdanteeseen jo tulevassa budjettiriihessä.”

Antti Rinteen (sd) hallitus kokoontuu budjettiriiheen syyskuun puolivälissä. Valtiovarainministeri julkaisee perjantaina ehdotuksensa ensi vuoden budjetiksi.

LUE SEURAAVAKSI: Keskon ay-aktiivi äimistyi: Jättivoittoa seurasi jätti-yt:t – ”Samaan aikaan pääjohtaja vaatii kikyn jatkamista”

Antti Rinne avautui yllättäen kokoomuksesta ja Petteri Orposta: ”Kaksi eri linjaa – Se on heikkoa johtamista”

Suomeen tulossa todellinen oikeisto-oppositio – Tällaisen ryhmän Antti Rinteen kansanrintama saisi vastaansa

Elina Lepomäki selittää kokoomuksen ratkaisua – ”Petteri Orpo teki erinomaisen analyysin”

Petteri Orpo: Tähän sinipuna kaatui

Kokoomuksen Ben Zyskowicz sanoi jo IL-TV:ssä – ”Sitten menemme mielellämme oppositioon”

Näkökulma: Nyt tulee lähtö Petteri Orpolle – joutuu kujanjuoksuun Jussi Halla-ahon varjoon