SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja, Vantaan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Antti Lindtman syyttää vasemmistoliiton puheenjohtajaa, Turun kaupunginvaltuutettua Li Anderssonia poliittisten irtopisteiden keräämisestä lasten aamupalakohussa.

Kyse on Vantaalla nousseesta äläkästä, kun osapäivähoidossa oleville lapsille ei tarjota aamiaista varhaiskasvatuksessa. Ministeriö on myös linjannut, että Vantaa ei saa tarjota erikseen maksullista aamiaista osapäivähoidossa oleville.

Lue lisää: Ministeriö jyrähtää: Aamupala ei voi maksaa päiväkodissa – ruoka tarjottava jokaiselle paikalla olevalle lapselle

Taustalla on sekä Li Anderssonin että vihreiden puheenjohtajan Ville Niinistön mielestä subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajaaminen, johon Vantaa on tarttunut toisin kuin esimerkiksi Helsinki.

Andersson viittaa subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajaamiseen Twitter-vastauksessan Lindtmanille, joka puolestaan oli jakanut ministeriön kannasta kertovan uutisen. Andersson toteaa, että vasemmisto jäi yksin, kun Vantaan valtuustossa äänestettiin subjektiivisen päivähoito-oikeuden palauttamisesta.

– Nyt meni Li Andersson lasten aamupuurot ja poliittiset irtopistevellit sekaisin, Lindtman vastaa Anderssonille.

Lindtman viittaa SDP:n vantaalaisen kaupunginvaltuutetun Susanna Bruunin kannanottoon, jonka mukaan SDP halusi päästä Vantaalla budjettisopuun, jottei muita hyviä neuvottelusaavutuksia olisi menetetty. SDP:n mielestä sovun hylkääminen vain subjektiivisen varhaiskasvatusoikeuden rajauksen vuoksi ”olisi todennäköisesti merkinnyt viime vuoden tapaan hävittyä äänestystä rajaamattomasta varhaiskasvatusoikeudesta”.

Sopu merkitsee sitä, että Vantaalla tehdään selvitys rajatun päivähoito-oikeuden vaikutuksista. Li Anderssonin mielestä tämä on ”todella laiha kompromissi”.