STTK:n puheenjohtaja Antti Palola varoo vielä ottamasta kantaa maanantaina päättyneeseen kolmikantaisen työryhmän työhön irtisanomislain perusteista. Toimihenkilökeskusjärjestössä kuitenkin nähdään, että irtisanomislain uusi muotoilu ei tuo merkittävää muutosta, vaan se vahvistaa nykyisen oikeuskäytännön.

”Täytyy todeta, että selvästi tässä mentiin parempaan suuntaan tässä valmistelussa. Vaikka aika oli erittäin lyhyt ja poikkeuksellinen – tällainen viikon työ – niin siinä aidosti päästiin kolmikantaiseen neuvotteluun”, Palola sanoo Uudelle Suomelle.

Hallitus antoi runsas viikko sitten kompromissiehdotuksen lokakuussa poliittisia lakkoja ja muita työtaistelutoimia lietsoneeseen irtisanomislakiin. Samalla hallitus perusti kolmikantaisen työryhmän käsittelemään uuden ehdotetun pykälämuotoilun perusteluja. Vastineeksi palkansaajakeskusjärjestöt kertoivat keskeyttävänsä työtaistelutoimet.

Kolmikantainen työryhmä päätti työnsä tänään maanantaina. Työ- ja elinkeinoministeriöstä kerrotaan, että työryhmän jäsenet olivat yksimielisiä perusteluiden sisällöstä.

STTK:n hallituksen työvaliokunta käsitteli ehdotuksia maanantaina ja puheenjohtaja Palola kertoo Uudelle Suomelle valmistelevansa nyt päätösesitystä ensi viikolla kokoontuvalla hallitukselle.

”Varmasti itse perussävy on sellainen, että meidän on vaikea hyväksyä tätä irtisanomisen helpottamista pienissä yrityksissä, mutta mitä muuta – se jää hallituksen käsiteltäväksi”, Palola toteaa.

”En lähde arvioimaan etumerkkejä, koska silloin hallitus sanoo, että mitäs se puheenjohtaja on mennyt etukäteen sanomaan”, hän selventää niukkaa tiedotuslinjaansa.

Palola kuitenkin hieman myötäilee puheenjohtajakollegaansa, SAK:n Jarkko Elorantaa, joka arvioi aiemmin Uudelle Suomelle, että nyt valmisteltu lakiuudistus irtisanomisen helpottaminen pienissä yrityksissä ei tuo merkittäviä muutoksia. Elorannan mukaan uudistuksessa on kyse ”lähinnä nykykäytäntöjen viemistä lainsäädäntöön”.

”Samansuuntaista on myös meillä esitetty”, STTK:n Palola sanoo täsmentäen, ettei hän itse ollut järjestön edustaja kolmikantaisissa neuvotteluissa.

LUE MYÖS:

PAM peruu kaikki poliittiset työtaistelutoimet

JHL: Irtisanomislailla onkin yllätysvaikutus – irtisanomissuoja paranee suuremmissa yrityksissä