Pääministeri Antti Rinne (sd) kritisoi verotuksesta käytävää keskustelua Keskuskauppakamarin Suuressa veropäivässä pitämässään puheessa.

”Verotuksen ympärillä käytävä keskustelu on paikoitellen – sanalla sanoen – ideologisesti värittynyttä, välillä jopa tahallista vääristelyä. Esimerkiksi pilkalliset ja ylimieliset puheet himoverottamisesta ovat jotain, mitä en ole koskaan oppinut ymmärtämään”, Rinne sanoi.

”Ei veroja makseta vain veronmaksun takia, vaan siksi, että yhdessä rakentamamme hyvinvointivaltio nimeltä Suomi toimisi. Hyvinvointivaltio, joka vuosi toisen jälkeen sijoittuu maailman kärkeen, kun mitataan ihmisten hyvinvointia, onnellisuutta ja elämisen laatua”, Rinne sanoi.

Hänen mukaansa loppujen lopuksi veroissa on aina kyse siitä, mitä verorahoilla saa.

Rinne puhui myös ensi vuoden budjetista.

”Ensi vuoden budjetti sopii hyvin näkyvissä olevan heikentyvän kasvun näkymään. Ensi vuoden meno- ja tulolinja tarkoittaa sitä, että finanssipolitiikka on lievästi elvyttävää, kasvua tukevaa.”

”Ensi vuoden budjettiesitys kasvattaa käytettävissä olevaa tuloa noin 70 prosentilla suomalaisista. Etuuksien korotukset ja päätösperäiset veronalennukset ovat yhteen laskettuna siis selvästi verojen ja maksujen kiristymisiä suuremmat. Palkansaajien sosiaalivakuutusmaksut kuitenkin hieman nousevat ensi vuonna. Tämä nousu johtuu kilpailukykysopimuksessa vuonna 2016 sovituista muutoksista. Ensi vuosi on viimeinen vuosi, jolloin maksut vielä kikyn johdosta muuttuvat”, Rinne myös sanoi.

Kokonaisuutena palkansaajien sosiaalivakuutusmaksujen nousu on kiky-kaudella kompensoitu kokonaan verotuksessa, Rinne myös sanoi.