Pääministeri Antti Rinne (sd) tietää entisenä työmarkkinajohtajana hyvin, ettei hallituksen kannata käydä neuvomaan työmarkkinajärjestöjä näiden ydinosaamisalueella palkkaneuvotteluissa. Toisaalta hallituksen ministerit ovat pääministeriä myöten tavanneet vedota milloin minkäkin asian – useimmiten palkkamaltin – puolesta.

Kauppalehden ja Uuden Suomen ”Aamiainen Jari Korkin kanssa” -videohaastattelussa Antti Rinne kehottaa työmarkkinajärjestöjä pohtimaan, voisiko kilpailukykysopimuksen työajan pidennyksen jatkosta sopia yhdessä jo ennen varsinaisia palkkaneuvotteluja. Voit katsoa videon tämän jutun lopusta.

Lue lisää:

Ay-väki ihmettelee kiky-tutkimusta – Riku Aalto: ”Palkattomalla talkootyöllä ei ratkaista Suomen kohtaloa”

Etla: Kivuliaaksi koettu kiky toi jopa 42 000 työllistä – vastaavia toimia tarvitaan lisää

Rinteen mukaan kiista olisi hyvä ratkaista yhteisesti koko työmarkkinakentän osalta ennen kuin siitä tulee ongelma.

”Tästä näyttää kehkeytyvän merkittävä riippa palkkaratkaisuille tämän kierroksen aikana. Jos olisin itse kummalla puolella tahansa, hakisin väylää, jossa ongelma voitaisiin ratkaista kerralla ja siirtyä sitten palkkaneuvotteluihin”, Rinne toteaa.

Ei avointa valtakirjaa kenellekään

Rinne sanoo ymmärtävänsä julkisen sektorin palkansaajajärjestöjen huolta naisvaltaisten alojen palkkojen jälkeenjääneisyydestä. Rinteen mukaan palkkatasa-arvon korjaaminen on kuitenkin puhtaasti työmarkkinajärjestöjen asia, ja hallitus puuttuu asiaan vain tarvittaessa.

”Siellä täytyy löytää ne välineet, joilla palkkatasa-arvo saadaan toteutumaan. Sen jälkeen hallituksen tehtävä on arvioida, vaaditaanko sinne joitakin hallituksen toimia. Sellaista avointa valtakirjaa ei tämä hallitus – tai uskoakseni mikään muukaan hallitus – tule antamaan, että tehkää vain päätöksiä meidän puolestamme. Hallituksella on aina oma pelivaransa päätöksenteossa”, Rinne vakuuttaa.

Digitaalinen palkkatuki jo budjettiriiheen?

Hallitus on vakuuttanut aktiivimallinen leikkurin poistuvan sen verran pontevasti, että epäilevinkin sielu jo uskoo sen katoavan viimeistään vuodenvaihteessa. Työllisyyttä edistävät aktiiviset toimet ovat toistaiseksi olleet vasta epämääräisesti hahmollaan. Rinne itse on hehkuttanut henkilökohtaisen palkkatuen puolesta ja toivoo, että siitä voitaisiin sopia jo ensi kuun budjettiriihessä.

”Se on yksinkertainen malli, jossa pitkäaikaistyötön saa suoraan verkossa päätöksen noin 700 euron kuukausittaisesta palkkatuesta. Mahdollinen työantaja saa niin ikään päätöksen saman tien ja voi siis käyttää tämän 700 euroa kyseisen työttömän palkkaamiseen”, Rinne selvittää.

”Olen viisi vuotta yrittänyt viedä tätä eteenpäin ja nyt se tulee seuraavan puolen vuoden tai vuoden aikana”, Rinne lupaa.

”Jos arviot pitävät paikkansa, niin pelkästään tällä palkkatuen yksinkertaistamisella voidaan saada 10 000–20 000 työllistynyttä lisää.”

Sdp täyttää 120 vuotta, mutta ei aio vielä eläkkeelle

Rinteen johtama sdp viettää lauantaina 120-vuotisjuhliaan Turussa. Juhlan alla on taas kerran nostettu keskusteluun sdp:n ja vasemmistoliiton yhdistyminen, varsinkin kun puolueilla on vuoden 1918 sisällissodan katkomat yhteiset juuret. Rinne ei näe yhdistymiselle tarvetta.

”Olen ajatellut, että jos tällaisen liikkeen tekisi, niin yksi plus yksi -yhteenlaskun tuloksena pitäisi olla enemmän kuin kaksi. Nyt se saattaa jäädä alle kahden ja se ei ole minusta yhteiskunnan kehityksen kannalta hyvä vaihtoehto.”

Lue lisää: Voisivatko sdp ja vasemmistoliitto yhdistyä, entä keskusta ja kokoomus? ”Todennäköisempää, että vanhoista puolueista lohkeaa uusia sirpalepuolueita”

Kun puolueen alkuperäiset tavoitteet ovat aikapäiviä sitten toteutuneet lukuun ottamatta kirkon ja valtion eroa, on paikallaan kysyä, joutaisiko vanhus jo vihdoin eläkkeelle. Rinteen mielestä ei.

”Aina aika ajoin sosialidemokraattinen liike päivittää ohjelmansa ja muuttuu siinä hetkessä tulevaisuusliikkeeksi, joka rakentaa siinä hetkessä näköpiirissä olevaa maailmaa oikeudenmukaisemmaksi ja ja ihmisarvoa kunnioittavalla tavalla tasa-arvoisemmaksi”, Rinne filosofoi.

Kun puhe kääntyy omiin lapsenlapsiin, Rinne melkeinpä liikuttuu.

”Olisi karmeaa selittää aikanaan kuusikymppisille lapsenlapsille haudan takaa, että eipä ukki oikein pystynyt mitään tekemään, kun nyt sään ääri-ilmiöt tuhoavat taloutta ja aiheuttavat ihmisten massamuuttoa elinkelvottomilta alueilta”, Rinne maalailee.

”Haluan kantaa sen vastuun, että maailma on silloin yhtä hyvä tai toivottavasti parempi kuin se, missä me nyt elämme.”

Kaikesta päättäen Turkuun on luvassa ylevät juhlat. Tai ainakin juhlapuheet.

Lue lisää:

Nyt lähti liikkeelle aktiivimallin romutus: ”Työttömyysetuus normaaliksi 1.1.2020”

Valtiovarainministeri Lintilä: ”Huomattavia” työllisyystoimia luvassa – Tarjosi työmarkkinajärjestöille porkkanaa

Nyt alkoi vääntö hallituksessa: ”Eikö VM:ssä ole luettu hallitusohjelmaa?”