Hallituksen muodostaja Antti Rinne (sd) antoi tiistaina mediatapaamisessaan suoraa palautetta kokoomukselle ja puolueen puheenjohtaja Petteri Orpolle.

Orpo oli huolehtinut Ilta-Sanomien haastattelussa, lähteekö kokoomuksen entinen hallituskumppani keskusta Rinteen hallituksessa ”velkaantumisen tielle”. Kommentista kysyttiin Rinteeltä mediatapaamisessa Säätytalolla.

Rinne vastasi yllättäen ihmettelemällä kokoomuksen sekavaa talouslinjaa hallitustunnusteluiden aikana.

”Mun täytyy todeta, että kun kokoomus jäi ulkopuolelle näistä neuvotteluista, niin yksi keskeinen syy oli se, että Petteri Orpolta ja hänen puolueensa talouspolitiikan asiantuntijoilta tuli kahta erilaista linjaa, joista ei päässyt selville, että mikä on kokoomuksen linja. Se on vähän heikkoa johtamista”, Rinne arvosteli Orpoa.

”Tästä näkökulmasta voin vakuuttaa Petterille, että ei tarvitse olla huolissaan. Kyllä me huolehditaan, että finanssitalous pysyy järkevissä puitteissa.”

Rinne ei ollut aiemmin selittänyt näin suorasanaisesti kokoomuksen jäämistä ulos hallitusneuvotteluista. Uusi Suomi kertoi hallitustunnusteluiden aikana, kuinka sdp hämmentyi kokoomuksen kahdesta eri linjasta. Tunnusteluita vetänyt sdp tuli yllätetyksi, kun kokoomus lähetti talouskeskusteluihin puoluesihteeri Janne Pesosen sijasta kansanedustaja Elina Lepomäen, joka tunnetaan kärkkäänä talouskeskustelijana ja myös kokoomuksen sisällä omanlaisensa liberaalin talouspolitiikan edustajana.

Petteri Orpo vastasi Rinteelle myöhemmin tiistaina Twitterissä. Hän huomauttaa, että kokoomuksen linja löytyy puolueen vaaliohjelmasta.

LUE MYÖS:

Elina Lepomäki yllätti sdp:n – Näistä isoista talouskysymyksistä Antti Rinne ja Petteri Orpo vääntävät

Elina Lepomäki ihmettelee Antti Rinteen ratkaisua – ”Kokoomus voi vielä palata”

Kokoomuslainen ministeri paljastaa: Nämä 3 ehtoa Antti Rinne hylkäsi – ”Tämä voi päättyä Kreikan kohtaloon”

Rinne kertoi tiistaina, että hallitusneuvotteluiden neuvotteluryhmät ovat nyt saaneet kasaan niin sanotut tilannekuvansa. Se tarkoittaa faktapohjaista koontia siitä, mikä on kunkin ryhmän käsittelemän ilmiön nykytilanne.

”Tilannekuvat on kasassa ja pikkuhiljaa mennään tavoitteisiin ja keinoihin. Kyllä tämä etenee”, Rinne sanoi.

Tämä koskee myös talousryhmää, jota on pidetty mahdollisena kipupisteenä.

”Ymmärtääkseni sillä on yhtenäinen esitys siitä tilannekuvasta, mikä on”, Rinne kertoi.