Säätytalon hallitusneuvotteluja vetävä sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne myöntää Kauppalehden ja Uuden Suomen uuden haastatteluohjelman ”Aamiainen Jari Korkin kanssa” avausjaksossa, että hallitusneuvottelut ovat nyt siirtymässä uuteen vaiheeseen. Katso ohjelma jutun lopussa.

Rinne kertoo, että hänen tehtävänsä on ylläpitää hallitusneuvotteluissa hyvää henkeä.

”Tähänastinen ilmapiiri on tähän saakka ollut hyvä. Nyt tietenkin kun tullaan neuvotteluissa talouden reaalimaailmaan, niin jännitteet lisääntyvät. Kenen tavoitteet kuljetetaan ja missä järjestyksessä,” Rinne pohtii.

Rinne on pannut merkille keskustan puheenjohtaja Juha Sipilän kommentit siitä, että neuvotteluissa on vielä paljon tehtävää. Lue myös: Juha Sipilä avautui hallitusneuvotteluista – Rinne: ”Kertoo tunnoistaan – kuuluu neuvotteluprosessiin”

Hallituksen muodostajana Rinne näkee oman roolinsa tähän saakka vallinneen hyvän ilmapiirin ylläpitäjänä.

”En nyt ehkä ihan ensimmäisenä olisi se henkilö, joka lähtisi kertomaan julkisuuteen, että meillä on kauhea riita tästä ja tästä asiasta.”

Rinne muistuttaa, että hänellä itsellään on kokemusta vain vuoden 2014 minihallitusneuvotteluista. Hänen mukaansa myös sitä aiemmin mukana olleet ovat kuitenkin kehuneet tämänkertaista ilmapiiriä.

”Siellä ilmiöpöydissä on ollut hirveän hyvä henki rakentaa tavoitteita ja keinoja,” Rinne vakuuttaa.

Antti Rinne myöntää, että uudellakin hallituksella on tarve sopeuttaa valtion menot tuloihin. Hänen arvionsa mukaan varsinaisiin menoleikkauksiin ei kuitenkaan ole tarvetta.

”Jotta nykyisen kaltainen hyvinvointivaltio kyetään säilyttämään, meidän pitää nostaa työllisyysaste reilun kymmenen vuoden päästä yli 80 prosentin. Sitä kohti pitää kulkea määrätietoisella työllisyyspolitiikalla,” Rinne hahmottelee.

Hallituksen muodostaja on toistaiseksi vältellyt vastaamasta kysymyksiin yksittäisistä ministeripaikoista tai edes ministerien lukumäärästä. Totuus löytynee jostain Jyrki Kataisen yli kahdenkymmenen ja Juha Sipilän hallituksen alkuaikojen neljäntoista ministerin väliltä.

”Nytkin on jo toimitusministeristössä seitsemäntoista ministeriä. Vajaa 20 on se määrä, mihin tähdätään”, Rinne paljastaa.’

Euroopan parlamentin vaalit eivät Rinteen mukaan vaikuta hallitusneuvotteluihin muutoin kuin siten, että puheenjohtajilla on alkava viikko täynnä erilaisia vaalitenttejä. Rinne ei myönnä, että hallitusneuvotteluiden mahdollisesti kiperiä ratkaisuja lykättäisiin yli vaalien, vaikka ne asiallisesti ottaen olisi jo tehty perjantaihin mennessä.

”Päinvastoin. Jos on valmista, niin se kannattaa kertoa ja vakuuttaa ihmiset siitä, että nyt on sellainen hallitus, joka uskaltaa.”

Palkansaajakeskusjärjestö SAK:n veroehdotuksista hermostuneita yrittäjiä Rinne rauhoittelee sanomalla, että heitäkin tarvitaan. Kysymykseen siitä, muistavatko sosiaalidemokraatit, että myös Väinö Linnan Pohjantähden räätäli Halme oli yrittäjä, Rinne vastaa muistuttamalla puolueensa historiasta.

”Nimenomaan pienyritykset ovat olleet osa sosiaalidemokraattisen puolueen juuria. Oleellista koko suomalaiselle yhteiskunnalle on, että saadaan rakennettua sellaista hyvinvointia, jossa yrittäjyys on aivan keskiössä.”

Samaan hengenvetoon Rinne ottaa kuitenkin jo etäisyyttä ”sosiaalidemokraattiseen eetokseen”. Hallituksen muodostaja asettautuu jo pääministerin housuihin.

”Tavoite on edelleen, että hallitusohjelma olisi valmis ensi perjantaina.”