Hallitusneuvottelujen vetäjä, sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne kertoo, että Säätytalolla neuvottelevilla puolueilla ”näyttäisi olevan hyvin yhtenäinen käsitys”, miten uusi hallitus hakisi ”pelivaraa” budjetista oman politiikkansa toteuttamiseksi.

”Löysimme hyvin nopeasti yhteisymmärryksen siitä, miten pelivara haetaan ja millä tavalla tuloihin suhtaudutaan”, Rinne sanoo perjantaina Säätytalolla.

Vihreiden Pekka Haaviston mukaan neuvotteluissa ei vielä olla ”vaikeimmassa vaiheessa”. Keskustan Juha Sipilä taas toteaa, että Säätytalon keskusteluissa näkyy ”kovin erilainen arvopohja”.

Torstaina SAK:n edustajiston kokouksessa Rinne kertoi, että hänen tavoiteaikataulussaan uuden hallituksen ohjelma olisi valmis tiistaina ja hyväksytty puheenjohtajistossa torstaihin mennessä.

”Perjantaina voisimme sitten todeta, että tämä on tässä: lähdetään katsomaan ministerien nimiä”, Rinne sanoi SAK:laisille.

”Kannattaa seurata sitä, mitä tuolla infrapuolella tulee tehtäväksi. Yksi semmoinen iso näkymä minulla ja meillä on, että päästään pomppaamaan loikka eteenpäin väyläverkostossa sillä tavalla, että rautateissä ja tieväylissä – sekä varmaan meri- ja sisävesiväylissä – päästään loikkaaman vähän eteenpäin nopeammin kuin on kuviteltu.”

Vihreiden puheenjohtaja Haavisto arvioi, että Rinteen esittämässä aikataulussa pysyminen on ”varmasti [neuvottelu-]ryhmistä kiinni”. Osa ryhmistä kokoontuu Haaviston mukaan vielä viikonloppuna.

Samalla vihreiden puheenjohtaja povaa, että neuvotteluiden vaikein vaihe on vielä ensi viikolla, kun neuvotteluryhmien tuloksia ryhdytään priorisoimaan ja sovittamaan talouden raameihin.

”Sitten tuleekin ne vaikeat asiat eli keinojen priorisointi ja asiat, jotka liittyvät valtiontalouteen täytyy katsoa.”

”Nyt on pyydetty ryhmiltä tällaista vapaata suunnittelua. Ei ole pantu kahleita sille, eikä asioille ole pantu hintalappua.”

Keskustan puheenjohtaja Sipilä puolestaan kommentoi neuvottelutilannetta Verkkouutisille eduskunnassa, että ”vaikeaa tämä on”.

”Vaikeaa tämä on. Sanotaan näin, että vaikeaa on. Kova on yritys ja me teemme kaikkemme, että se syntyy, mutta kyllähän keskusteluissa kovin erilainen arvopohja näkyy.”

LISÄÄ AIHEESTA:

Hallitusneuvottelija Li Andersson tilittää: ”Heti alkuun pitäisi kuulla VM:n saatanalliset säkeet”