Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne sanoo, että puolueen ajama vero-ohjelma toisi miljardin euron lisätulot ilman, että kenenkään ansiotuloverotus kiristyisi.

”Meidän verolinjamme on mahdollisimman laaja veropohja ja mahdollisimman tiukat verokannat eli että siellä ei ole aukkoja [veroalennuksia tai -vapautuksia]. Tämän ohjelman kautta on todettu, vähän yli miljardi euroa voidaan kerätä kenenkään ansiotuloverotuksen kiristymättä”, Rinne sanoo Veronmaksajain keskusliiton paneelissa.

Lisäksi Rinne katsoo, että instituutioiden osinkotuloista perittävää lähdeveroa lievästi kiristämällä viiteen prosenttiin voisi saada lisätuloa 400–600 miljoonaa euroa.

”Saksan tasolla päädyttäisiin miljardiin euroon”, Rinne kertoo viitaten Saksan lähdeveron tasoon.

LUE MYÖS: Uusi lähdevero Suomeen? – SDP:lle varovaista tukea keskustasta ja kokoomuksesta

Sdp:n, kokoomuksen, keskustan ja vihreiden puheenjohtajat keskustelivat muun muassa siitä, millä keinoin he hankkisivat lisätuloja valtiolle, jos työllisyyttä ei saada kasvamaan.

Kaikki neljä puoluejohtajaa kun näkevät työllisyyden kasvun olevan paras keino hankkia lisätuloja.

”Jokainen prosenttiyksikkö on noin miljardi euroa julkisen talouden puolella”, sanoo keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kertoo, että väestön vanhenemisesta johtuen valtion tulisi joka vuosi löytää uusia tuloja satojen miljoonien eurojen edestä. Kun maailmantalous, euroalueen talous ja Suomen talouskasvu ovat kaikki kääntyneet laskuun, ei uusiin menoihin ole Orpon mielestä yksinkertaisesti varaa.

”Kun toimitusminimisteriössä laaditaan parhaillaan julkisen talouden suunnitelmaa virkamiespohjalta, se kertoo, että [menojen kasvun] perusuralla vanhenemisesta aiheutuvat kustannukset ovat 1,3 miljardia euroa. Satoja miljoonia tarvitaan joka vuosi lisää, jotta rahat riittävät”, Orpo toteaa.

”Pelkästään tämä tarkoittaa, että meillä ei ole varaa mihinkään uusiin menolisäyksiin. Ei mihinkään. Vielä me tarvitsemme ehdottomasti korkeamman työllisyyden ja enemmän työikäisiä työkykyisiä töihin. [Työllisyysasteen] tavoitteen pitää olla vaalikauden aikana 75 [prosenttia]. Silloin olemme tasapainoisella uralla ja siinä ei ole vielä yhtään jaettavaa”, hän jatkaa.

LUE MYÖS: ”Se on verot jaettuna bkt kertaa sata” – Juha Sipilä kuittasi Antti Rinteelle, yleisö räjähti nauruun

Vihreiden Pekka Haavisto katsoo, että uusia tuloja voisi hankkia menoleikkausten ja veronkorotusten yhdistelmänä. Ensimmäisenä hän tarttuisi valtion yritystukipottiin.

”Suomessa annetaan noin 3,5 miljardia euroa vuosittain sellaisia tukia, jotka ovat ympäristön kannalta haitallisia. Tällaisia toki voidaan leikata. Samaan aikaan pitää pitää palveluista ja vanhuksista huoli”, Haavisto sanoo.

Paneelikeskustelun edetessä kireän linjan talouspuheet saivat sdp:n Rinteen hermostumaan ja hän peräänkuulutti hyvinvointivaltion palvelujen turvaamista.

”Varmaan huomasitte, että olin pari kuukautta poissa ja ne kokemukset, joita siitä tuli, kertovat siitä, että meidän pitää pitää huoli siitä, ettei kenenkään tarvitse pelätä vanhenemista”, Rinne sanoo.

”Siksi olen pikkaisen huolissani tästä verotuskeskustelusta. Ei hyvinvointivaltion palveluja voi toteuttaa, jos ei ole verotuloja. Ne pitää käyttää tehokkaasti, fiksusti ihmisten eteen”, hän jatkaa.

Myös Haavisto painotti, ettei sote-palveluita pidä nähdä kulueränä ja huomautti, että Juha Sipilän hallituksenkin tavoitteena oli sote-uudistuksella hillitä kustannusten kasvua 3 miljardilla eurolla.

Rinteen puheisiin tarttui puolestaan Orpo, joka sanoi näkevänsä asetelman ”aivan eri tavalla” kuin Rinne.

”Ihmisten tärkeät hyvinvointipalvelut, vanhustenpalvelut ja sosiaali- ja terveyspalvelut pitää olla kunnossa. Olen aivan samaa mieltä siinä. Mutta kun siihen tarvitaan veroeuroja, ja jotta on veroeuroja, tarvitaan kilpailukykyä ja työpaikkoja. Kilpailukyky pitää saada aikaan ja työpaikat, eivätkä ne synny sillä, että me kiristämme veroja”, Orpo katsoo.

Hänen linjaansa yhtyi myös Sipilä.

”Verojen kiristäminen on myrkkyä työllisyysasteelle. Siitä meidän pitää pitää huoli. Tällä kaudella tehtiin hankalassakin tilanteessa työn verotuksen keventämistä ja tulokset näkyvät. Se oli yksi keskeisistä tekijöistä, jotta työllisyysaste nousi”, Sipilä toteaa.

LISÄÄ AIHEESTA:

Keskusta: Suomeen 100 000 uutta työpaikkaa, keventäisi tuloverotusta – ”Samasta työstä sama palkka ja sama vero”

Poliitikkopörssi: Petteri Orpolle tyly tulos – Nuori ministeri heittämällä ohi

Politicon analyysi Juha Sipilän tilanteesta: ”Lähestulkoon viimeinen mahdollisuus”

Näkökulma: Timo Soinin suuri puhallus - Jätti siniset viime hetkellä

Liike Nyt jäi tavoitteestaan – ei saanut kasaan 150 ehdokasta eduskuntavaaleihin