Ruotsin pääministeri Stefan Löfven puhui voimakkain sanankääntein ilmastonmuutoksen torjumisen puolesta sdp:n Tulevaisuusfoorumissa Helsingissä lauantaina.

Löfven nosti samassa yhteydessä esiin pohjoismaisen hyvinvointimallin ja korosti, että ilman työtä ja hyvinvointia ei ole myöskään ilmastonmuutoksen torjumistoimia.

”Myös maailmalla on paljon kiinnostusta pohjoismaita kohtaan. Olen vakuuttunut, että löydämme lisää yhteistyön alueita ja tartumme haasteisiin yhdessä”, hän sanoi.

Löfven pitää ilmastonmuutoksen kieltäjien toimintaa vakavana asiana.

”Haluamme nuoret mukaan ratkaisuihin. Demokratian pahin uhka on pelko mutta paras ystävä rohkeus ja luottamus siihen, että näin on tehtävä. Greta Thunbergin vähättelijät ovat ilmastonmuutoksen kieltäjiä. Onneksi erittäin voimakkaasti kasvaa se joukko, joka uskoo ilmastonmuutokseen kiitos rohkean tämän nuoren naisen.”

Samassa yhteydessä puhunut pääministeri Antti Rinne korosti, ettei yhteistyö voi jäädä yhteen maahan, sillä tulevaisuuden haasteet eivät tunne rajoja. Hänkin mainitsi Greta Thunbergin.

”Haluan nostaa esiin nuoret, jotka haluavat vaikuttaa tulevaisuuteensa. Greta Thunberg on ollut erittäin rohkea ja se on johtanut kansainväliseen liikkeeseen, joka todella saa nuorten äänen kuuluviin. Se saa meidät samalla miettimään, mitä oikein tapahtuu ja mistä tämä haaste tulee. Voin sanoa suoraan, että en hyväksy minkäänlaista vastareaktiota ”, Rinne kommentoi.

Rinne korosti eteenpäin menemisen ja ratkaisujen etsimisen merkitystä.

”Populistien vaihtoehto on katastrofaalinen. Me tiedämme, ettei muuta vaihtoehto ole kuin taistelella ilmastonmuutosta vastaan.”

Löfvenin mukaan ihmisten tietoisuus on saatava paremmalle tasolle.

Vedonlyöntitoimisto Landbrokes pitää ilmastoaktivisti Greta Thunbergia todennäköisenä Nobelin rauhanpalkinnon saajana tänä vuonna.

Norjan Nobel-komitea kertoo saaneensa rauhanpalkinnon saajaksi kaikkiaan 301 ehdotusta, mutta perinteisesti se ei julkista ehdotettujen nimiä. Rauhanpalkinnon saajan nimi julkistetaan ensi viikolla.

LUE MYÖS: