Kuva: Antti Mannermaa

Pääministeri Antti Rinne (sd) jaksaa hämmästyttää lausunnoillaan. Hän olisi valmis imuroimaan pientä työeläkettä saavien etuisuuksien korottamiseen eläkerahastoista noin 200–300 miljoonaa euroa vuodessa.

LUE LISÄÄ:

Helsingin Sanomien mukaan korotuksella olisi Rinteen mukaan tarkoitus kompensoida sitä, että perhevapaiden ajalta alkoi kertyä eläkettä vasta vuonna 2005. Eläkkeellä on siis nykyisin suuri joukko ennen kaikkea naisia, joille ei kertynyt eläkettä, kun he aikoinaan hoitivat lapsia kotona.

Rinteen ajatus tyrmättiin palkansaaja- ja työnantajajärjestöjen taholta.

Myös eläkejärjestelmää käytännössä pyörittävien etujärjestön Telan toimitusjohtaja Suvi-Anne Siimes torppasi Rinteen ajatukset. Siimeksen mukaan suomalaisessa eläkejärjestelmässä takautuvan uudelleenjaon ajatus on vieras. Kun jollekin annetaan, se on toisilta pois.

LUE LISÄÄ:

Jos järjestelmää alettaisiin sorkkia takautuvasti, mihin raja vedettäisiin? Ylipäätään ennen vuotta 2005 eläkettä alkoi kertyä vasta 23-vuotiaasta alkaen. Jos Rinteen ajatusta hieman jatkaa, pitäisikö rahastoista imuroida rahaa myös heille, eikä pelkästään perhevapaille olleille?

Rinne tuli höpinöineen ulos samana päivänä, kun Yle julkaisi puolueen surulliset kannatusluvut. Eläkepuheillaan Rinne asemoi puolueettaan yhä vahvemmin eläkeläisten puolueeksi.

Jos Rinteen pitäisi olla jostain huolissaan, hänen pitäisi kiinnittää huomionsa nuorten eläkenäkymiin. Jo nyt 20-30-vuotiaat ovat eläkejärjestelmässä lapsipuolen asemassa.

Tosin voihan olla, että Rinne ei esittänyt ajatustaan edes tosissaan. Nyt hän voi ainakin sanoa eläkeläiskannattajilleen ajaneensa heidän etua, mutta muut ovat häntä vastaan.

LUE MYÖS: