Hallituksen muodostaja Antti Rinne (sd) kertoi tiedotustilaisuudessa, että mikäli hallitus syntyy, se lisää 300 miljoonalla eurolla perusturvan eli sosiaalietuuksien pysyvää vuositason rahoitusta.

Summasta 183 miljoonaa euroa käytettäisiin pienten eläkkeiden korotukseen. Näin Rinne katsoo lunastavansa osittain vaalilupauksensa niin sanotusta vappusatasesta.

”Jokaiselle alle 1000 euroa tienaavalla eläkeläiselle tulee 50 euroa nettona käteen kuukaudessa lisää rahaa tällä hallitusohjelman päätöksellä. Se tarkoittaa, että siihen rahaan ei tehdä asumistukileikkauksia eikä muitakaan leikkauksia – se on puhtaana 50 euroa käteen”, Rinne sanoi Oodin tiedotustilaisuudessa.

”Tämä on nyt ensimmäinen vaihe siitä, mitä olen luvannut teille. Pikkuhiljaa sitä hilataan sinne sataseen nettona alle 1400 euron eläkkeisiin.”

LUE MYÖS: Antti Rinteen vappusatanen kuihtui – 700 miljoonan euron lupaus muuttui Rinteen-Sipilän-malliksi?

Hän myönsi, että koko 100 euron lupauksen lunastaminen ei ole helppo tehtävä.

”Se vaatii paljon töitä ja täytyy olla luovuutta, mutta se on tavoitteena.”

Perusturvan parannuksen lisäksi hallitus lisäisi sosiaali- ja terveyspalveluiden pysyviä menoja 270 miljoonalla eurolla. Tähän lukeutuu sitovan hoitajamitoituksen (0,7) kirjaaminen lakiin sekä hoitotakuun tiukentaminen kolmesta kuukaudesta seitsemään päivään.

Hallitusohjelman mukaan hallitus varaisi 200 miljoonaa euroa maltilliseen tuloveron kevennykseen, jolla korvattaisiin osaltaan ”pieni- ja keskituloisiin palkansaajiin, eläkeläisiin ja yrittäjiin kohdistuvia välillisten verojen korotuksia”. Sen sijaan ansiotulojen veron yleistä keventämistä hallitus ei pidä perusteltuna.

Rinne korosti tätä infossaan. Hänen mukaansa 200 miljoonan euron paketti olisi tulonjakovaikutuksiltaan positiivinen.

”Koko veropaketti pienentää tuloeroja”, Rinne toisti kahdesti.

”Tämä hallitus tulee kaventamaan tuloeroja.”

LUE MYÖS:

Juha Sipilä: ”Yhtenä iltana lähdin niska höyryten – lopputulos yllätti”

Tässä on hallituksen ministerijako – Vihreille ja keskustalle näkyvät paikat, hallituksessa myös tiedeministeri