Pääministeri Antti Rinne (sd) korosti tänään maanantaina käydyssä Kultaranta-keskustelussa Afrikan väestökehityksen haasteeseen vastaamista ja ilmastonmuutosta.

Nimikkeellä ”Suomi – eurooppalaisen turvallisuuden tekijä?” kulkeneessa keskustelussa olivat mukana myös perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho, Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola ja Helsingin Sanomien Berliinin-kirjeenvaihtaja Anna-Liina Kauhanen.

LUE MYÖS: Maailmanlaajuista romahdusta ennustava ekonomisti: ”Antti Rinteen hallitukselta hyvin vaarallinen kirjaus – hälytyskellojen pitäisi soida”

Keskustelussa pohdittiin muun muassa Schengen-sopimusta. Halla-ahon mielestä sopimusta tulisi uudistaa ja pohtia, miksi osa Euroopan maista palautti väliaikaiset rajatarkastukset pakolais- ja siirtolaiskriisin alettua.

”Kysymys kuuluu, että kun sanot, että Schengen pitäisi laittaa kuntoon, niin mitä tarkoitat sillä? Jos se 100–200 miljoonaa ihmistä lähtee Afrikasta liikkeelle, niin pistetäänkö me rautaa rajalle ja estetään kenenkään tulemasta. Mitä meidän pitää tehdä?” Rinne kysyi Halla-aholta.

”Schengen-järjestelmää pitäisi uudistaa niin, että laittoman siirtolaisuuden torjunnasta tulisi laillinen peruste palauttaa sisärajavalvonta ilman tiukkoja määräaikoja, jonka umpeuduttua sisärajavalvonnasta pitää luopua”, Halla-aho sanoi.

Halla-ahon mielestä Schengen-järjestelmä on arvokas ja sitä tulee puolustaa.

”Jos Schengen-järjestelmästä tulee keskeisellä tavalla laittoman maahanmuuton ja muuttoliikkeen mahdollistaja, niin silloin me menetämme Schengen-järjestelmän, koska sen legitimiteetti ihmisten silmissä murenee”, Halla-aho sanoi.

LUE MYÖS: ”Sepäs olisi kumma maa, joka sanoisi, että aluettamme saa mielellään käyttää vihamielisiin tarkoituksiin” – Sauli Niinistö kommentoi väitettyä ”Venäjän myötäilyä”

Halla-aho sanoi olevansa samaa mieltä siitä, että ihmisten lähtöolosuhteita pitäisi parantaa niin, ettei heillä olisi pakkoa lähteä etsimään parempaa elämää Euroopasta.

”Ei Eurooppa voi rakentaa afrikkalaisille hyvinvointivaltioita. Kyllä Afrikan on löydettävä omiin ongelmiinsa afrikkalaisia ratkaisuja”, Halla-aho sanoi.

Myös Rinne korosti, että Euroopan on autettava Afrikkaa yhteistyössä Afrikan kanssa, ei tekemällä kaikki valmiiksi Afrikan maiden puolesta.

”Jos ymmärsin oikein, ratkaisusi on Schengen-järjestelmän kehittäminen niin, että rajat voidaan laittaa kiinni”, Rinne vastasi Halla-aholle.

LUE MYÖS: Turvapaikkakriisi: Yksi lause muutti historian 25.8.2015? – Vahvisti Dublin-huhun, käynnisti laajan reaktion

”En kyllä näe semmoista Eurooppaa järkevänä tulevaisuuden näkökulmasta”, Rinne sanoi.

Hän sanoi, että EU suuntaa kehitysapuna yhteensä 55 miljardia euroa Afrikkaan ja oli sitä mieltä, että tämä raha voitaisiin suunnata tehokkaammin.

Asiasta kysyi Rinteeltä myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö, joka toivoi juuri konkreettisia kohteita tuolle 55 miljardille eurolle. Rinne vastasi tähän, että Suomen EU-puheenjohtajuuskaudella tavoite on sopia konkreettisista hankkeista.

LUE MYÖS: Kultarannassa pohdittiin uuden kylmän sodan mahdollisuutta: ”Moskova hakee täysin uudenlaista tapaa suhtautua Eurooppaan”