Todennäköinen hallitustunnustelija Antti Rinne (sd) tulkitsee keskustan ilmoitusta niin, että ovi hallitukseen jäi raolleen.

Keskusta ilmoitti tiistaina, että kansa on näyttänyt sille suunnan oppositioon. Samassa tiedotteessa puolue kuitenkin määritteli ehtoja hallitukseen lähtemiselle ja totesi, että kynnys lähteä hallitukseen on erittäin korkea.

Ulostuloa on tulkittu kahdella tavalla: yhtäältä se on nähty ilmoituksena jäädä oppositioon ja toisaalta siinä on nähty halua päästä hallitukseen, jota ei kategorisesti suljettu vaihtoehdoista pois.

Rinne totesi politiikan toimittajien tilaisuudessa, että keskustan tiedotteen otsikossa puhuttiin matkasta oppositioon, mutta lopussa lueteltiin ehtoja hallitukseen lähtemiselle.

”Minusta se päällimmäinen vaikutelma oli siitä se, että tietyillä edellytyksillä he ovat valmiita halliukseen”, Rinne sanoi politiikan toimittajille.

Hän ei nähnyt keskustan ulostulossa mitään yllättävää. Ei myöskään siinä, että puheenjohtaja Juha Sipilä (kesk) ilmoitti väistyvänsä. Keskusta järjestää puheenjohtajavalinnan tiimoilta ylimääräisen puoluekokouksen syyskuussa.

Spekulaatio tulevasta hallituspohjasta on käynyt kiivaana vaalien jälkeen. Vaalituloksen on tulkittu mahdollistavan joko sinipunahallituksen vihreillä ja rkp:llä tehostettuna tai niin sanotun kansanrintamahallituksen, jossa olisivat sdp:n ohella keskusta, vihreät, vasemmistoliitto ja rkp.

LUE MYÖS:

Näkökulma: Juha Sipilä oli pelastaja, joka jättää jälkeensä kaaoksen

Näkökulma: Raskaana oleva Annika Saarikko olisi nappivalinta keskustalle

Vahvistus A-studiossa: Juha Sipilä vetäisi keskustan hallitusneuvottelut – Antti Rinteelle ”sikaa säkissä”

Antti Kaikkonen: Puhelin alkoi soida – Harkitsee keskustan puheenjohtajaehdokkuutta