Pääministeri Antti Rinne (sd) kommentoi hämmentäneitä lausuntoja aktiivimallin purkamisesta. Rinne on todennut, että aktiivimallin toimivat osat voidaan säilyttää ja puhunut muun muassa työttömien määräaikaishaastatteluista. Ne kuuluvat kuitenkin eri lakiuudistukseen, joka tuli voimaan jo ennen aktiivimallia.

LUE LISÄÄ: Antti Rinne puhui taas sekavasti aktiivimallista – ”Tässä menee puurot ja vellit sekaisin, koko alue on miinoitettu”

Rinne kertoi politiikan toimittajien tilaisuudessa, että purkamisesitys lähtee lausuntokierrokselle tällä tietoa 16. elokuuta eli ensi viikon perjantaina.

Aktiivimallin purkaminen on ollut yksi Rinteen hallituksen alkutaipaleen kuumista kysymyksistä, eikä Rinne ole ainoa poliitikko, joka on antanut hämmentäviä lausuntoja aktiivimallista. Erityisasiantuntija Joni Rehunen sosiaali- ja terveysministeriöstä totesi aiemmin Iltalehdelle, ettei aktiivimalliin itse asiassa sisälly lainkaan palveluita.

LUE LISÄÄ: Aktiivimallin hyväksynyt ex-ministeri ihmettelee Rinteen hallituksen linjauksia: ”Olen hämmentynyt”

Välillä poliitikot ovat puhuneet koko aktiivimallin, välillä vain sen leikkurin purkamisesta. Tarkalleen ottaen hallitusohjelmaan on kirjattu, että aktiivimallin leikkurit ja velvoitteet puretaan. Uusi Suomi kysyi Rinteeltä, jääkö varsinaisesta aktiivimallista mitään jäljelle.

”En ole nähnyt itse tuota esitystä vielä, että en osaa vastata.”

Pääministeri Antti Rinne sanoi Yle Uutisten haastattelussa viime viikolla, että aktiivimallin leikkuri poistetaan ensi vuoden alusta. Rinteen mukaan pelkkä päivärahan leikkauksen poisto aktiivimallista ei kuitenkaan onnistu. Hän arvioi Ylelle, että mahdollisesti ”lopputuloksessa velvoittavuutta laimennetaan jollain tavalla”.

Rinteet puheet aktiivimallin ja määräaikaishaastattelujen virheellisestä yhteydestä toisiinsa nousivat esiin politiikan toimittajien tilaisuudessa.

”Minusta on puhdasta semantiikkaa, mitä siihen sisältyy. Oleellista on hallitukselle se, että tämä aktiivimallin epäoikeudenmukainen toimeentuloleikkuri, työttömyysturvan leikkuri, puretaan. Hallituksen esitys tulee pitämään sen sisällään. Piste”, Rinne totesi toimittajille.

Juha Sipilän (kesk) hallituksen kaudella voimaan tullutta aktiivimallia on arvosteltu runsaasti, ja sitä ovat poliitikkojen lisäksi kritisoineet niin työttömät kuin TE-toimistojen asiantuntijat.

Rinne selvensi toimittajille Rinteen hallituksen linjaa.

”Hallitus on sitä mieltä, että kaikki toimenpiteet, joilla aktivoidaan ihmisiä – siis aktivoidaan, tuetaan ihmisiä hakemaan työpaikkaa, kouluttautumaan, parantamaan työmarkkinakelpoisuutta – ovat hyviä toimenpiteitä ja niitä viedään eteenpäin tästäkin eteenpäin. Tämäkin on minun mielestäni täysin selvä asia. Tässä ei ole ollut mitään epäselvyyttä minun käsitykseni mukaan.”

Hallituskumppanit ovat olleet erimielisiä siitä, pitäisikö ennen purkamispäätöstä odottaa VATT:n tutkimustuloksia aktiivimallin työllisyysvaikutuksista, joita odotetaan lokakuussa. Keskustassa on ollut halua odottaa lokakuuhun, kun taas etenkin vasemmistoliitossa on nähty, että aktiivimalli tulee purkaa heti.

Rinteeltä kysyttiin, eikö hallitus aio odottaa tutkimustuloksia lokakuulle.

”Hallitus saa työllisyysvaikutuksista oman käsityksensä ja tutkijoiden käsityksen niissä vaiheissa, kun ne ovat valmiita, mutta aktiivimallin leikkuri tullaan purkamaan ja se lähtee nyt lausunnolle”, Rinne vastasi.

LUE MYÖS: ”Auts, Aino-Kaisa Pekonen, et voi olla tosissasi” – Kokoomuksen kansanedustaja puuttuu ministerin sanoihin työttömyysturvasta

Näillä keinoilla työmarkkinajärjestöt nostaisivat Suomen työllisyyttä – Katso oman keskusjärjestösi kannat