Puolueiden kannatusmittauksia johtavan sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne ei pidä punavihreän hallituksen muodostumista todennäköisenä huhtikuun eduskunta­vaalien jälkeen.

”Tällä hetkellä ei näytä siltä, että punavihreä kokonaisuus riittäisi enemmistöhallitukseen. Tarkoitan nyt vasemmistoliittoa, demareita ja vihreitä. Siitä puuttuu aika monta prosenttia”, pitkältä sairaus­lomalta tällä viikolla palannut Rinne sanoo Talouselämän haastattelussa.

Rinne torjuu myös ajatuksen kolmen suurimman puolueen yhteishallituksesta.

”Kotimaan politiikassa ei välttämättä ole sellaisia asioita, jotka edellyttäisivät sitä, että hallitus on hirveän laajapohjainen ja oppositio minimaalinen.”

Jos sosiaalidemokraatit säilyttävät pian vuoden kestäneen gallup-johtonsa vaaleihin asti, Rinne pääsee hallitustunnustelijaksi. Todennäköisin vaihtoehto on vallan jakaminen kokoomuksen tai keskustan kanssa.

Rinne muistuttaa, että ”hallituskokoon­panoon vaikuttaa ensin vaalitulos”. Hän tekee kuitenkin selväksi, että yhteistyö ke­s­kustajohtaja Juha Sipilän kanssa olisi vaikeaa.

Sama asia kävi ilmi myös Uuden Suomen ja Iltalehden tällä viikolla julkistamasta kyselystä demarivaikuttajille: 72 prosenttia halusi hallituskumppaniksi keskustan, mutta ei Sipilää. Lue tarkemmin: IL–US-kysely: Demarivaikuttajat ottaisivat keskustan hallitukseen – mutta ensin ”Sipilälle potkut”

Rinteellä on selitys: ”Monet demarit arvioivat, että Juha Sipilän johdolla keskus­ta on luopunut parista aasta: aluepolitiikasta ja alkiolaisuudesta. Se ei välttämättä johdu Juha Sipilästä henkilönä, vaan Sipilän edustama poliittinen linja koetaan vääräksi.”

Hän sanoo kuulleensa ”muiltakin kuin demareilta”, että ”Sipilän keskusta on enemmän kokoomuslainen kuin kokoo­mus itse”.

Lue koko haastattelu Talouselämästä.