Oppositiopuolue SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne moitti Ylen Ykkösaamun haastattelussa sekä hallitusta että Elinkeinoelämän keskusliittoa EK:ta Suomessa vireillä olevan pienen talouskasvun riskeeraamisesta.

Rinne sanoi, että jos hän olisi nyt pääministeri, hän olisi jo kutsunut työmarkkinakeskusjärjestöt miettimään, miten suomalaista yhteiskuntaa kehitetään sopimalla.

EK ilmoitti keskiviikkona irtisanovansa 22 keskusjärjestösopimusta, jotka määrittävät muun muassa pienten alojen, kuten vartijoiden ja elokuvateatterityöntekijöiden työehtoja.

–Minun mielestäni oli hölmöä, että Elinkeinoelämän keskusliitto heitti roskakoriin yhden välineen tämän tilanteen hallinnassa, Rinne sanoi.

Rinteen mielestä Suomen järjestelmään kuuluu jatkossakin se, että maassa on yleissitovat työehtosopimukset, jotka takaavat vähimmäisturvan. Hänen mukaansa keskusjärjestösopimuksilla on kyetty Suomen vaikeassa taloudellisessa tilanteessa pitämään kustannuskehitys hallinnassa sekä tekemään isoja eläkeratkaisuja ja varmistamaan kestävyysvajeen torjumista.

Rinteen mielestä EK:n päätös johtaa siihen, että erityisesti akavalaisilla aloilla työmarkkinoiden pelisäännöt tulevat romuttumaan. Hän pitää tällaista kehitystä vaarallisena asiana.

– Nyt kuljetaan kohti sellaista yhteiskuntaa jossa on iso riski sille, että tapahtuu jakautuminen, joka johtaa käytännössä siihen, että meille syntyy työmarkkinahäiriöitä.

Lue myös:

Petteri Orpo työmarkkinapommista: ”Riitely ei vie Suomea eteenpäin”

Nyt alkoi ryskyä: Metalliliitto hylkää neuvottelut – Suomen malli ja sopimusneuvottelut jäihin

”EK:n ratkaisu on paljon merkittävämpi kuin se antaa ymmärtää”