Sdp:n puheenjohtajalta Antti Rinteeltä kysyttiin uudelleen tämän Nato-kannasta MTV:n vaalitentissä keskiviikkoiltana. Rinne oli aiemmin kahteen otteeseen sanonut, ettei Suomea välttämättä hyväksyttäisi Naton jäseneksi, vaikka Suomi hakisikin jäsenyyttä.

Kokoomuksen Petteri Orpo, keskustan Juha Sipilää tuurannut Annika Saarikko ja kristillisdemokraattien Sari Essayah kritisoivat MTV:n tentissä Rinteen lausuntoa.

”Sinä aiheutit vahinkoa Nato-optiolle. Se noteerattiin Kiinan tiedotusvälineitä myöten. Ei ulkopolitiikassa voi toimia näin”, Orpo sanoi.

LUE LISÄÄ: ”Käsittämätöntä”, ”Sellaista meidän ei pitäisi sanoa” – Antti Rinteen Nato-kommentti kuumensi tunteita HS-tentissä

Kiinalainen uutistoimisto Xinhua onkin kertonut Rinteen kommenteista.

”Luin [Kiinan] uutisen. Siellä ei mun sanomisia kerrota, vaan se on iltapäivälehden toimittajan analyysia”, Rinne sanoi.

Xinhuan uutisessa siteerataan Iltalehden pääkirjoitustoimittajaa Kreeta Karvalaa, mutta Xinhua on myös haastatellut kansainvälisen politiikan professoria ja vasemmistoliiton politiikassa vaikuttanutta Heikki Patomäkeä.

Rinne painotti MTV:n tentissä sdp:n kannattavan sitä, että Suomella on jatkossakin mahdollisuus hakea Naton jäsenyyttä, mutta nyt siihen ei ole mitään tarvetta. Rinteen mukaan Suomi päättää itse siitä, hakeeko, ja Naton jäsenmaat päättävät, ottavatko ne Suomen jäseneksi, jos Suomi jäsenyyttä hakisi.

” En ota selvää [Rinteen kannoista], aiemmissa yhteyksissä olette todennut, ettei meidän kannata sinne hakea, tuskin meitä edes otettaisi”, Saarikko sanoi.

Essayah kuvaili Rinteen heittoa vastuuttomaksi ja yhteistyötä vaarantavaksi.

LUE LISÄÄ: Pekka Haavisto ihmettelee Antti Rinteen ”Nato-sammakkoa” IL:ssä: ”Vaarantaa Suomen turvallisuutta”