Pääministeri Antti Rinne (sd) oikoi torstaina valtiovarainministeri Mika Lintilän (kesk) puheita Ylen A-talkissa. Kyse oli yritystuista.

Lintilä yllätti tiistain-iltana Ylen A-studiossa todettuaan, että yritystukileikkaukset jäävät tähän.

”Ei tällä hetkellä ole mitään sellaista työtä menossa, jossa yritystukia oltaisiin leikkaamassa”, Lintilä sanoi.

”Tämä oli tältä erää tässä.”

LUE MYÖS:

Kommentti oli odottamaton, sillä hallitus kertoi tiistain budjettitiedotteessaan, että yritystukien leikkaukset aloitetaan ja ensimmäinen teko on poistaa asteittain parafiinisen dieselöljyn 120 miljoonaa euron veronalennus.

Lintilän kommentti ei sovi budjettitiedotteeseen, mutta on linjassa hallitusohjelman kanssa. Hallitusohjelmassa linjataan 100 miljoonan euron leikkauksesta yritystukiin, mikä nyt jo saavutettaisiin.

LUE LISÄÄ:

Tiedotteessaan hallitus kuitenkin kertoi, että dieselöljyn veronalennuksen poistaminen kuuluu yritystukien leikkauksen ”ensimmäiseen vaiheeseen”.

”Yritystukien osalta jatkotyössä tavoitellaan ympäristö- ja ilmastovaikutukseltaan haitallisten tukien merkittävää leikkausta. Jatkotyön perusteella päätökset tehdään syksyllä 2020 ottaen huomioon myös vaikutukset työllisyyden, sosiaalisen oikeudenmukaisuuden ja aluetalouden näkökulmasta. Energiaverouudistus ja sen osana ratkaistava turpeen verokohtelu käynnistyy keväällä 2020. Turpeen energiakäyttö vähintään puolitetaan vuoteen 2030 mennessä”, tiedote jatkuu.

LUE MYÖS:

Pääministeri Rinne puolestaan sanoi torstaina A-talk-ohjelmassa, että kyseessä oli ensimmäinen osio yritystuista ja näin merkittiin budjettiriihen pöytäkirjaan. Hänen mukaansa yritystukia on ensimmäisen leikkauksen jälkeen jäljellä noin 3,5 miljardia euroa.

”Ne tullaan kaikki perkaamaan ja ensi syksynä 2020 tullaan tekemään päätöksiä yritystukien lisäleikkauksista”, Rinne lupasi ohjelmassa.

Juontaja Sakari Sirkkanen ihmetteli, miksi Lintilä puhui tiistaina A-studiossa toista. Rinne viittasi budjettiriihen kirjaukseen. Myös keskustan puheenjohtaja, elinkeinoministeri Katri Kulmuni joutui vastaamaan kysymykseen siitä, tuleeko yritystukileikkauksia lisää.

”Jos ajattelee vaikka yhtä suurinta yritystukea, energiaveron palautusta, jos pudotetaan sähkövero sinne eurooppalaiseen minimiin, niin kyllä sen energiaveron palautuksen silloin voi poistaa. Mutta suuressa osassa yritystuet ovat alempia verokantoja”, Kulmuni sanoi ohjelmassa.

LUE LISÄÄ: