Hallitusneuvottelujen vetäjä, sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne kertoo kuulleensa työmarkkinajärjestöistä, että syksyn sopimuskierrokselle on ”aikamoiset palkkajännitteet olemassa taloussuhdanteen oltua kohtalaisen hyvä ja palkankorotusten kohtalaisen pieniä”.

”Toivon sitä, että löydämme sellaisen ratkaisun kaikissa työmarkkinapöydissä, joka vahvistaa pärjäämistä tulevaisuudesta tavalla, jossa kilpailukyky säilytetään, mutta jossa palkansaajan kilpailukykyinen ostovoima kehittyy”, Rinne sanoo.

LUE MYÖS: SAK iski miljardin esityksen pöytään Säätytalolla – Tämä lista sai kokoomuksen suunniltaan

Torstai-iltapäivänä Rinne puhui Helsingissä SAK:n edustajiston kokouksessa. Puheessaan hän sanoi, että uusi hallitus pyrkii luomaan mahdollisuuksia pieni- ja keskituloisten verotuksen keventämiseksi.

”Palkankorotukset täytyy kuitenkin mitoittaa siihen kokonaisuuteen, miten kansainvälinen talous meitä kohtelee”, Rinne sanoo SAK:n jäsenliittojen vaikuttajille.

”Tällä hetkellä kaikki ei näytä kaikilta osin hirveän hyvältä”, hän tähdentää.

Rinne korostaa, että vaikka taloussuhdanne on vielä kohtalaisen hyvä, kerääntyy maailmankaupan ylle mustia pilviä Kiinan ja Yhdysvaltain tullinokittelun vuoksi.

”Se on meidän avoimelle, pienelle vientivetoiselle taloudelle merkittävä hankaluus, jos se tuosta roihahtaa pahemmin. Nyt näyttää jonkin verran pahalta.”

LUE MYÖS: ”Miljoona suomalaista kärsisi heti” – Uusi viesti Säätytalolle sdp:n haluamasta verosta

Kun talousnäkymissä on vaaran paikkoja, pitäisi syksyn neuvottelukierroksella Rinteen mukaan pyrkiä rakentamaan ”sellaista vakautta ja ennakoitavuutta, että se ei latista sitä kasvua, minkä voisi yrittää saada syntymään omilla toimenpiteillä ja hallituksen toimenpiteillä näiden suhdanteiden lisäksi”.

Järjestöjen ”aikamoisista palkkajännitteistä” huolimatta hän kannustaakin ay-liikettä yhteistyöhön.

”Me olemme niin pieni kansakunta, että meillä ei oikein ole varaa siihen, että täällä tapellaan. Yhteistyössä ja sopimisessa meillä on voima. Kolmikantainen sopiminen on ihan varmasti tämän tulevan hallituksen keskiössä. Asioita viedään yhdessä eteenpäin työmarkkinajärjestöjen kanssa.”

LUE MYÖS: Elina Lepomäki SAK:n veropaperista: ”En tiennyt järjestön olleen vaaleissa ehdolla – taisihan se olla”