Pääministeri Antti Rinne (sd) valotti hallitustunnustelujen taustaa SDP:n eduskuntaryhmän kesäkokouksessa Helsingissä.

Rinne totesi puheessaan, että hallitustunnustelujen tulos oli monelle yllätys.

”Heti vaalien jälkeen käydyissä hallitustunnusteluissa näkyi selkeä ero yhteiskunnan uudistajien ja jarruttelijoiden välillä. Jokaisen puolueen kanssa keskusteltiin vakavasti ja niiden pohjalta syntyi hyvä käsitys siitä, mitkä puolueet ovat valmiita kantamaan vastuuta tulevaisuushallituksessa”, Rinne sanoi puheessaan.

LUE MYÖS: Antti Lindtman: ”Suomessa on yksi puolue, joka yrittää viimeiseen asti vaieta Brexitin seurauksista”

Rinteen mukaan hallitustunnusteluvaihe paljasti myös epäjohdonmukaisuuksia ja epävarmaa haparointia, minkä myötä jyvät eroteltiin akanoista.

”Kokoomus pelasi itsensä ulos hyvin oikeistolaisella ja isolta osin epäselvällä talouspolitiikan linjalla. Perussuomalaisten haluttomuus tehdä uudistavaa talouspolitiikkaa ja kielteinen suhtautuminen hyvinvointivaltion kehittämiseen söi mahdollisuudet hallitusyhteistyölle.”

LUE KOKOOMUKSEN VASTAUS: Kokoomuksesta vastaus Antti Rinteelle: ”Syytät siis valtiovarainministeriön asiantuntijoita”

Rinteen mukaan kolmen ja puolen viikon ratkaisuhakuisen neuvottelemisen jälkeen Suomeen muodostettiin sdp:n johtama keskustavasemmistolainen laajapohjainen hallitus, johon tulivat mukaan keskusta, vihreät, vasemmistoliitto ja rkp.

”Mikään puolue ei jättänyt omia mielipiteitään Säätytalon narikkaan, mutta neuvottelupöytään jokainen otti mukaan arvojensa lisäksi halun saada asioita ja ratkaisuja aikaan”, Rinne sanoi ja kiitti kaikkia hallituspuolueita hyvin sujuneista neuvotteluista ja vastuullisuudesta.

Rinteen mukaan hänen hallituksensa ohjelma on saanut kiitosta talouden ja muiden yhteiskuntapolitiikan lohkojen asiantuntijoilta. Lisäksi se sai hänen mukaansa osakseen kansainvälisesti vahvaa kiinnostusta erityisesti sosiaalisesti oikeudenmukaisen ilmastopolitiikan osalta.

”Kun kesäkuussa eduskunnassa käsiteltiin pääministerin ilmoitusta hallitusohjelmasta, oppositiokin pääasiassa kiitti ohjelmaa. Kiitosten lisäksi oikeisto-oppositiolta kuultiin ristiriitaisia puheita siitä, että yhtäältä rahaa olisi pitänyt käyttää enemmän, mutta toisaalta sitä ei olisi saanut käyttää laisinkaan. Kuuluu oppositiopolitiikkaan.”

LUE SEURAAVAKSI: Keskon ay-aktiivi äimistyi: Jättivoittoa seurasi jätti-yt:t – ”Samaan aikaan pääjohtaja vaatii kikyn jatkamista”

LUE LISÄÄ:

Antti Rinne avautui yllättäen kokoomuksesta ja Petteri Orposta: ”Kaksi eri linjaa – Se on heikkoa johtamista”

Suomeen tulossa todellinen oikeisto-oppositio – Tällaisen ryhmän Antti Rinteen kansanrintama saisi vastaansa

Elina Lepomäki selittää kokoomuksen ratkaisua – ”Petteri Orpo teki erinomaisen analyysin”

Petteri Orpo: Tähän sinipuna kaatui

Kokoomuksen Ben Zyskowicz sanoi jo IL-TV:ssä – ”Sitten menemme mielellämme oppositioon”

Näkökulma: Nyt tulee lähtö Petteri Orpolle – joutuu kujanjuoksuun Jussi Halla-ahon varjoon