Eduskunnan uudeksi puhemieheksi noussut sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne katsoo suomalaisten valinneen uudet kansanedustajat tekemään ”tulevaisuusuudistuksia”.

Kansanedustajille pitämässään puheessa Rinne piikitteli myös edellistä Juha Sipilän (kesk) hallitusta sen lainvalmistelusta.

”Tällä vaalikaudella on kiinnitettävä parempaa huomiota lainvalmistelun laatuun sekä päätösten vaikutusarviointiin. On kuunneltava tutkittua tietoa. On kunnioitettava perustuslakia. Sanalla sanoen: on parempi tutkia kuin hutkia. Tällä tavoin voimme vahvistaa ihmisten luottamusta poliittiseen päätöksentekoon. Tämä on meidän kaikkien yhteinen tehtävämme puoluekirjaan katsomatta”, Rinne sanoo.

Sipilän hallitus sai kritiikkiä lainvalmistelustaan ja yliolkaisesta suhtautumisestaan tutkijoita kohtaan.

Samalla Rinne peräänkuulutti vastavalituilta kansanedustajilta arvokasta käytöstä. Viime vaalikaudella keskustelukulttuuri muuttui aiempaa kriittisemmäksi. Tätä pohti maaliskuussa myös viime vaalikauden lopulla puhemiehenä toiminut Paula Risikko (kok). Risikko korosti, että kansanedustajien on pyrittävä arvokkaaseen käytökseen, eikä loukkaavaa käytöstä tarvitse sietää.

LISÄÄ AIHEESTA: Paula Risikko: ”En tiennyt, että puhemiehen työ on näin vauhdikasta” – Moni kansanedustaja jätti eduskunnan

”Toivon, että nyt alkavalla vaalikaudella muistamme toinen toistemme ja kaikkien ihmisten kunnioittamisen. Asioista ei tarvitse täällä salissa olla samaa mieltä, mutta käytöksen on oltava kohteliasta ja kansanedustajan työn vakavuuden ja arvokkuuden mukaista”, Rinne sanoo.

”Muistutan, että istuntosalin ovella ei ole naulakkoa, johon kansanedustajan työhaalarin voi ripustaa. Me olemme Suomen kansan valitsemia edustajia kaikkialla 24 tuntia päivässä, 7 päivää viikossa tässä salissa ja salin ulkopuolella, online ja offline.”

LUE MYÖS: