Sdp ei peräänny 100 euron korotuksesta pienempiin, alle 1 400 euron eläkkeisiin. Ensi vaalikaudella puolue tavoittelee parannuksia eläkeläisten asemaan kaikkiaan noin 900 miljoonalla eurolla, arvioi puheenjohtaja Antti Rinne.

Sdp:n syksyllä esittelemä vaihtoehtobudjetti herätti kysymyksen, onko puolue sitoutunut 100 euron korotukseen, koska vaihtoehtobudjetissa pienimpiä eläkkeitä korotettiin 30 eurolla. Rinne sanoo nyt, että tämä on ensimmäinen askel. Korotukset tehtäisiin 25-30 euron erissä.

”Tämä on ollut koko ajan sama tavoite”, Rinne kertoo.

”Jos talouskehitys jatkuu tämmöisenä ja me olemme hallituksessa, me ajamme sitä, että se sata euroa tulee nettona ensi vaalikaudella alle 1 400 euron eläkkeitä saaville”, hän jatkaa.

Sdp:n eläkemallia tänään Rinteen kanssa esitellyt kansanedustaja Pentti Arajärvi korostaa, että puolue hioo parhaillaan mallia, jolla vältettäisiin ongelmat 1 400 euron rajamaastossa. Hän korostaa, ettei ole oikeudenmukaista, jos 1 400 euroa saava saa 100 euron korotuksen, mutta 1 401 euroa saava ei.

Pienempien eläkkeiden korottaminen maksaisi Rinteen mukaan arviolta noin 700 miljoonaa euroa.

LUE MYÖS: ”Minä en voi sellaista antaa” – Petteri Orpo tyrmää Antti Rinteen 100 €/kk-lupauksen Ylellä

Eläkkeiden korottamisen lisäksi sdp haluaa muuttaa lääkäri- ja hoitajakäynnit maksuttomiksi. Lisäksi puolue vapauttaisi perustoimeentulotukea saavat sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista ja korottaisi palvelutalossa asuvien potilaiden niin kutsutun vähimmäiskäyttövaran nostamista nykyisestä 108 eurosta 160 euroon. Vähimmäiskäyttövara on ikään kuin takuuosa, joka henkilölle on jäätävä asiakasmaksujen jälkeen.

Lisäksi puolue haluaa selvittää Sitran ehdottamaa mallia, jossa kotitalousvähennys toteutettaisiin pienituloisille suoran tuen ja verotuen yhdistelmänä. Sdp korostaa, että se loisi ikäihmisille mahdollisuuksia ostaa kotipalveluita kuten vaikkapa ruohon leikkaamista ja siten mahdollistaisi hyvän asumisen kotona.

Rinne arvioi, että näiden muiden eläkeläisten aseman parantamiseen tähtäävien toimien hintalappu olisi noin ”muutama sata miljoonaa euroa” eläkekorotuksen 700 miljoonan euron päälle.

Sdp nostaa eläkeläisköyhyyden vähentämisen toimenpideohjelmassaan esille Eläketurvakeskuksen kesäkuussa julkistaman kyselytutkimuksen, jonka mukaan lähes 10 prosenttia eläkeläisistä kokee vakavia toimeentulo-ongelmia. Kyselyssä joka kolmas vastasi, että rahaa ei jää välttämättömien menojen jälkeen.

Rinne korostaa, että osa eläkeläisistä kärsii köyhyydestä jo Suomen eläkejärjestelmän aiempien puutteiden vuoksi.

”Vasta vuonna 2005 alettiin ottaa huomioon perhevapaa ja vanhempainvapaa eläkekarttumassa, niin meillä on tällä hetkellä useamman tason eläkeläisiä, joista ne, jotka ovat olleet vanhan järjestelmän puitteissa, ovat kaikkein heikoimmassa asemassa. Siellä on aidosti eläkeläisköyhyyttä”, Rinne sanoo.

LUE MYÖS:

Laskelma paljastaa: Rinteen vappulupaus maksaisi jopa 1,4 miljardia euroa – oma arvio oli selvästi pienempi

”Jos joku alle 40-vuotias vielä pohti SDP:n äänestämistä, niin ei kannata pohtia enää”

Opetusministeri varoittaa: ”Antti Rinne on aloittanut vaarallisen huutokaupan”