Pääministeri Antti Rinne (sd) kommentoi lyhyesti valtionyhtiö Postin työriitaa Moskovassa tiedotustilaisuudessa, jonka Yle välitti Areenassa.

Rinne oli Moskovassa tapaamassa Venäjän pääministeriä Dmitri Medvedeviä ja piti tiedotustilaisuuden tapaamisen jälkeen. Rinteeltä kysyttiin myös Postin tilanteesta.

”Minä en sen kummemmin kommentoi. Tiedän, että siellä on päivän mittaan haettu neuvotteluratkaisua ja toivon, että se onnistuu”, Rinne vastasi kysymykseen, mutta se ei riittänyt toimittajille.

”Hallituksella ei nyt roolia”

Rinteeltä penättiin, miten hallitus aikoo toimia jumiutuneessa tilanteessa. Rinne korosti, että kyseessä on työmarkkinariita, jota työmarkkinaosapuolet sovittelevat keskenään.

Rinne arveli, että osapuolet ovat yrittäneet löytää ratkaisua neljän työmarkkinaosaajan laatiman ehdotuksen pohjalta tänään. Eilen sunnuntaina Medialiitto sanoi ehdotukselle ei.

”Tässä ei ole hallituksella tällä hetkellä roolia”, Rinne sanoi.

Rinteen mukaan omistajaohjaus on varmasti käynyt keskusteluja tänäänkin.

”En epäile sitä laisinkaan ja tiedänkin, että näin on ollut ja minusta se on täysin asiallista ja fiksua, että näin tapahtuu.” LUE SEURAAVAKSI:

Lentämään ilman häpeää? Finnairin toimitusjohtaja kertoo 6 keinoa – Tutkija: Verotus unohtui

Omalta osaltaan pääministeri vastasi ympäripyöreästi käyvänsä kaikenlaisia keskusteluja päivittäin erilaisten tahojen kanssa erilaisista asioista. Hän kuitenkin myönsi, ettei ole tänään keskustellut mistään muusta kuin Venäjä ja Suomen asioista.

Rinne väisti kysymyksen siitä, onko hän kuitenkin käynyt jotakin keskustelua sen jälkeen, kun selvityshenkilöiden ehdotus ei mennyt läpi. LUE SEURAAVAKSI:

Näin suomalaiset saikuttavat – Miten sairauspoissaolot saadaan vähenemään, kysyi yritys ja säästi pitkän pennin

”Olen istunut aika paljon puhelimessa tässä viimeisen vuorokauden aikana.”

Rinne totesi, ettei kommentoi sitä, aikooko hallitus vaihtaa Postin hallitusta.

Rinne lupaili viime viikon kyselytunnilla, että hallitus huolehtii siitä, että niin sanottu työehtosopimus-shoppailu tavalla tai toisella kitketään suomalaisesta yhteiskunnasta. Moskovan tiedotustilaisuudessa hän totesi lausunnon tarkoittavan, että tehdään esityksiä ja viedään asioita eteenpäin.

”Säälliset työehdot tärkeät”

Postin työriita on kilpistynyt kysymykseen 700 pakettilajittelijasta, jotka Posti on siirtänyt tytäryhtiöönsä ja samalla Medialiiton ja Teollisuusliiton väliseen työehtosopimukseen pois PAU:n ja Paltan välisestä työehtosopimuksesta.

Rinne totesi, ettei käy neuvomaan Postia siinä, mitä pakettilajittelijoille pitäisi tehdä, eikä suostunut spekuloimaan ratkaisuvaihtoehdoilla.

”Toivon, että osapuolet löytävät ratkaisun, jolla voidaan turvata näiden ihmisten säälliset työehdot, mikä on tosi tärkeää noin pienillä palkoilla.” LUE SEURAAVAKSI:

”Suomi on kääntynyt nurinperin, rakennamme tulonsiirtojen Suomea vaikka meidän pitäisi rakentaa tulon tekemisen Suomea” – Kalle Isokallio haukkuu lähes kaiken pullamössöjohtajista puolueisiin

Lisäksi Rinne toivoi, että ratkaisu olisi sellainen, jossa digitaalinen murros ja sen Postille tuomat haasteet otetaan huomioon. Ratkaisun on Rinteen mukaan mahdollistettava Postin toiminta tulevaisuudessa.

”Minun mielestäni nämä molemmat ovat täysin yhteen sovitettavissa tässä kiistassa ja se on nyt osapuolten tehtävä löytää se ratkaisu.”

Baltzarin tapaus järkytti

Rinne kommentoi lyhyesti myös kulttuurineuvos Veijo Baltzarin tapausta. Kulttuurivaikuttaja Baltzaria epäillään törkeästä ihmiskaupasta. Helsingin Sanomat kertoi Baltzarin manipuloineen ja lähennelleen tyttöjä teatteriyhteisössään. Baltzar on asianajajansa välityksellä kiistänyt epäilyt, eikä ole halunnut kommentoida Helsingin Sanomien tietoja.

Baltzar pyrki SDP:n listoilta eduskuntaan vuonna 2015, ja HS:n mukaan hänen kampanjaansa tuki myös Rinne. Moskovassa Rinne totesi lukeneensa HS:n jutun.

”Tuli sellainen tunne, että todella järkyttävää.”

Rinteen mukaan hänen kuvansa Baltzarista järkkyy erittäin vahvasti, jos lehden tiedot pitävät paikkansa. Rinne tyytyi toteamaan, että viranomaiset selvittävät nyt asiaa.