”Läpimurtoa ei ole näköpiirissä”, kommentoi pääministeri Antti Rinne (sd) Brysselissä perjantaina.

Rinne tapasi kaksipäiväisen Brysselin vierailunsa aikana muun muassa komission uuden puheenjohtajan Ursula von der Leyenin ja EU:n brexit-neuvottelijan Michel Barnierin. Von der Leyenin kanssa Rinne keskusteli muun muassa EU:n monivuotisesta budjetista ja Barnierin kanssa brexit-neuvotteluiden tilanteesta.

EU on odottanut Britannian hallitukselta konkreettisia ehdotuksia korvata Irlantia ja Pohjois-Irlantia koskeva varajärjestely. Toistaiseksi niitä ei ole tullut.

Britannia toimitti EU:lle viime viikolla teknisluontoisia asiakirjoja, joissa Britannia esittää ideoitaan varajärjestelyn korvaamiseksi.

"[Britannialta] on tullut aineistoa tavalla, joka ei auta yhtään mitään tässä tilanteessa”, Rinne kommentoi.

Rinne sanoi viime viikolla, että Britannian pitäisi toimittaa kirjalliset ehdotuksensa syyskuun loppuun mennessä. Rinteen sanomiset levisivät eurooppalaisessa mediassa. Kannanottoa myös kritisoitiin. Komissio sanoi myöhemmin samalla viikolla, että Britannian ehdotuksille ei ole takarajaa.

Rinne puolusti perjantaina oikeuttaan luoda painetta britteihin päin.

”Kyllä yksittäisen puheenjohtajamaan tai yksittäisen jäsenmaan pääministerit saavat käydä keskustelua, jolla pyritään vaikuttamaan siihen, että lopputulos olisi suomalaisten ja Euroopan kannalta fiksu. Sitä oikeutta ei voi viedä pois.”

Rinteen mukaan Pariisissa otettujen kantojen tarkoitus on ollut ”luoda painetta”.

Rinne sanoo kuitenkin, että Britannian ehdotusten toimittaminen syyskuun loppuun mennessä ”ei näytä tapahtuvan”.

Rinteen mielestä Britannian ehdotusten pitää tulla ajoissa, jotta ne ehditään käsittelemään EU-johtajien huippukokouksessa 17-18. lokakuuta.

Rinne muistuttaa, että ratkaisuvaihtoehtojen oikeudellinen arviointi vie aikaa eikä niitä voi arvioida, jos ne tulevat ”kaksi tuntia” ennen lokakuun huippukokousta.

”Harmi sinällään, jos koko kokous menee näihin asioihin. Pitäisi päästä keskustelemaan muustakin kuin, että että yksi maa on lähdössä pois. Meillä on suunta eteenpäin Euroopassa.”