Hallitusneuvottelija johtava sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne arvioi sunnuntaina saapuessaan puolueiden puheenjohtajien neuvotteluun, että talouskysymykset ovat ratkeamassa hallitusneuvotteluissa.

”Meillä on ollut talouskysymyksiä ratkottavata taloustyöryhmässä tämän viikonlopun aikana. Sen perusteella, mitä minä olen sieltä tietoja saanut näyttää siltä, että asiat ratkeavat, eteenpäin kulkee”, Rinne sanoi saapuessaan Säätytalolle.

Talouden suurta kuvaa koostava Kestävän talouden Suomi-työryhmä ja veropolitiikan työryhmä ovat työstäneet talouskysymyksiä viikonlopun aikana. Puolueiden puheenjohtajat käsittelevät niitä nyt omassa kokouksessaan, joka alkoi kello 16.

”Kyllä me tänään käydään ainakin näitä talousasioita läpi. Olen tottunut neuvottelemaan ja tottunut siihen, että asiat pitää ratkaista”, Rinne kommentoi.

Hän uskoo hallitusohjelman valmistuvan perjantaihin mennessä, ”jos oikein hyvin käy”.

”Jos oikein hyvin käy, pannu vislaa perjantaina. Hallitusohjelmalla on mahdollisuuksia tulla valmiiksi perjantaihin mennessä, mutta hallitus ei ole vielä kasassa perjantaina. ”

Ohjelman valmistumisen jälkeen vuorossa on Rinteen mukaan kahden päivän ”seminaariosuus”, johon hallituspuolueiden eduskuntaryhmät osallistuvat.

”Silloin varmistetaan se, että jokainen hallituspuolueen kansanedustaja on selvillä siitä, mitä on sovittu ja on valmis viemään niitä asioita eteenpäin.”

Rkp:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson arvioi myös, että työryhmissä on menty hyvässä hengessä eteenpäin.

”Nyt tänään ruvetaan käsittelemään sitä paperia, jonka talousryhmä on saanut aikaan viikonloppuna. Me saadaan nyt tilanneraportti taloustyöryhmästä. Puheenjohtajat eivät ole kokoontuneet perjantain jälkeen. Mitä työryhmissä on tapahtunut viikonloppuna, siitä minulla ei vielä ole tietoa. Mun käsitys on se, että työryhmissä on hyvässä hengessä menty eteenpäin. Olisi ihmeellistä, jos joku asia ei olisi sellainen, että se vähän nostaa lämpöä näissä työryhmissä”, hän sanoi saapuessaan puolueiden puheenjohtajien kokoukseen.

Henriksson korostaa vastuullista talouspolitiikkaa.

”Meille vastuullinen talouspolitiikka on sellaista, joka käytännössä tarkoittaa, että pidetään huolta siitä, että talous on kunnossa tämän vaalikauden jälkeen ja pidetään huolta työttömyysasteen nostamisesta 75 prosenttiin.”

Vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto kertoi puolueensa käyneen sunnuntaina läpi talouden reunaehtoja.

”Kriittiset asiat ovat varmasti suuret infrastruktuuri-investoinnit, jotka ovat ilmastonmuutoksen torjumisen kannalta tärkeitä, kuten nopeat junayhteydet. Varmaan kaikki ovat tietoisia, että nyt kun on käytyä isoa kuvaa läpi ja tehty isoa listaa, niin kaikkea ei voi heti toteuttaa”, hän kommentoi.

Haaviston mukaan vihreillä ja keskustalla on ollut kahdenvälistä keskustelua viikonlopun aikana.

Hän ei edelleenkään halunnut kommentoida spekulaatioita vihreästä ulkoministeristä.

”Vielä ei ole päästy salkkukeskusteluun. Olen saanut, että vain yksi ministeri on varma ja se on pääministeri. Tärkeää on saada ensin hyvä hallitusohjelma, sitten mennään muihin kysymyksiin.”

Lue lisää: Nyt aukeaa Pekka Haavistolle unelmien työ? Antti Rinne vihjaisi torikahveilla vihreiden suuresta mahdollisuudesta: ”Täytyy arvostaa”

Hallitusneuvotteluja käydään myös tänään sunnuntaina juuri siksi, että Rinteen tavoitteena on saada hallitusohjelma valmiiksi ensi perjantaihin mennessä.

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä toi perjantaina julki turhautumisensa neuvotteluiden hitaasta etenemisestä.

”Täytyy sanoa, että kello käy mutta Hakulista ei näy. Kyllä me kaukana maalista olemme edelleenkin”, hän totesi.

Antti Rinne puolestaan myönsi Kauppalehden ja Uuden Suomen uuden haastatteluohjelman ”Aamiainen Jari Korkin kanssa” avausjaksossa, että hallitusneuvottelut ovat nyt siirtymässä uuteen vaiheeseen.

”Tähänastinen ilmapiiri on tähän saakka ollut hyvä. Nyt tietenkin, kun tullaan neuvotteluissa talouden reaalimaailmaan, niin jännitteet lisääntyvät. Kenen tavoitteet kuljetetaan ja missä järjestyksessä.”

Päivitetty klo 16.05: Lisätty Anna-Maja Henrikssonin ja Pekka Haaviston kommentit.

Lue myös:

Antti Rinne hallitusneuvotteluista: ”En ihan ensimmäisenä lähtisi kertomaan julkisuuteen, että meillä on kauhea riita”

Anna-Maja Henriksson ällistyi Sipilän ulostulosta: ”No en minä tiedä – Tuntuu vähän ikävältä”

Hallitusneuvottelija Li Andersson tilittää: ”Heti alkuun pitäisi kuulla VM:n saatanalliset säkeet”