Hallitusneuvotteluja vetävä Antti Rinne (sd) aloitti tällä kertaa mediakommenttinsa eri tavalla kuin yleensä Säätytalolla.

Rinne on tavallisesti kommentoinut hallitusneuvotteluja lyhyesti aamuisin. Häneltä kysyttiin, mitä tänä aamuna on mielen päällä.

”Ainakin hyvä lätkämatsitulos”, Rinne aloitti.

”Upeaa, että Suomi otti voiton. Välitän tässä teidän välityksellä nyt onnittelut tälle joukkueelle. Nuorelle joukkueelle, joka taisteli hienolla tavalla itselleen maailmanmestaruuden”, Rinne sanoi toimittajille.

Hän totesi, ettei ehtinyt torille, mutta katsoi kisan loppuun kotonaan.

Julkisuudessa on pyöritelty, miten europarlamenttien vaalitulos vaikuttaa hallitusneuvotteluihin. Vihreät menestyi eurovaaleissa historiallisen hyvin ja on eurovaalituloksen perusteella suurin puolue hallitusneuvotteluissa.

Rinne torppasi kuitenkin, ettei tulos vaikuta neuvotteluihin millään tavalla. Hän huomautti, että neuvotteluja käydään nyt eduskuntavaalituloksen perusteella.

Rinteeltä kysyttiin myös sdp:n komissaariehdokkaasta. Kysyttäessä hän toisti olleensa sitä mieltä, että ehdokkaan pitäisi olla nainen. Samalla hän kuitenkin totesi, että yksi vaihtoehto voi olla myös esittää sekä mies- että naisehdokasta.

Eero Heinäluoma (sd) keräsi huikean äänipotin ja oli eurovaalien äänikuningas. Hän keräsi yli 128 000 ääntä, minkä on arveltu vaikuttavan sdp:n komissaariehdokaspohdintoihin. Miapetra Kumpula-Natri keräsi yli 68 000 ääntä. Yhtenä nimenä on pyöritelty myös Jutta Urpilaista, joka ei ollut ehdolla eurovaaleissa.

Rinne totesi kuitenkin, että kyseessä on nimitysasia. Samalla hän kehui Heinäluoman vaalitulosta upeaksi.

Rinteen mukaan etenkin talousasioissa on päästy hyvin eteenpäin hallitusneuvotteluissa. Hän arvioi, että hallitusohjelma valmistuu tällä viikolla.