Pääministeri Antti Rinne (sd) ilmoitti sunnuntaina EU:n jäsenvaltioiden päässeen yksimielisyyteen siitä, että oikeusvaltioperiaatteen noudattamisesta tulee ehto EU-rahojen saannille.

Maanantaina Rinne otti sanojaan takaisin. Hänen mukaansa on tulossa malli, joka rankaisee EU-maita tukirahojen väärinkäytöksistä ja korruptiosta, mutta ei laajemmin puutu oikeusvaltioperiaatteiden rikkomiseen.

LUE MYÖS:

Korruptiolla ei ole mitään varsinaista tekemistä oikeusvaltion kanssa, vaikka demokraattiset rakenteet hillitsevätkin korruptiota.

EU:ssa on jo nyt säännökset korruptiosta, rangaistuksista ja väärinkäytettyjen varojen takaisin perinnästä.

Artiklat löytyvät unionin toimintaa koskevasta SEUT-sopimuksesta ja sanktiot tulevat normaalin rikkomusprosessin kautta. Rinteen ehdotus ei tuo tähän mitään uutta.

Rinteen Unkarin puheet hämmensivät enemmän kuin selvensivät sitä, mistä Unkarin ja Puolan kanssa käytävässä kädenväännössä oikein on kysymys.

Oikeusvaltioperiaate koskee instituutioita, oikeuslaitoksen, yliopiston ja median riippumattomuutta, opposition aseman turvaamista ja ihmisarvon kunnioittamista.

Näitä periaatteita rikotaan Unkarissa ja Puolassa räikeästi.

Sekavilla puheillaan Rinne tuli vain antaneeksi Unkarin pääministerille Viktor Orbánille lisäeväitä faktojen kiertoon ja korruptiosaivarteluun, kun metsä kadotettiin puilta.

Sinällään jäsenvaltioille ei pitäisi olla ylivoimaista kirjata oikeusvaltioperiaatetta EU:n budjettirahoitusehtoihin.

Rahoituskehys vaatii yksimielisyyttä, mutta vuotuinen budjettiratkaisu samoin kuin budjetin toimeenpanon säännöt menevät läpi määräenemmistöllä.

Jos budjetin nettomaksajat kuten Saksa, Ranska, Suomi ja moni muu maa uhkaavat supistaa budjettikehykset niin tiukoiksi, ettei sieltä heru enää mittavia maatalous- ja rakennerahoja, Puolan ja Unkarin rahahanat tukkeutuvat sen sileän tien ilman mitään keskusteluja.

Tai kun kehys on lyöty lukkoon, miksei enemmistö voisi asettaa kriteerit varainhoitovuotta koskevalle rahanjaolle ja edellyttää siinä oikeusvaltioperiaatteiden noudattamista.

LUE MYÖS: