Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne kertoo Uudelle Suomelle, että hänen vappupuheessaan esittämänsä pienten eläkkeiden korotus maksaisi lopulta vuositasolla noin 700 miljoonaa euroa.

Rinne lupasi vappupuheessaan 100 euroa kuukaudessa lisää nettona alle 1400 euron eläkkeisiin, jos SDP pääsee hallitukseen.

– Tämä tapahtuisi usean vuoden ohjelmalla yhden tai kahden vaalikauden aikana. Mitä tahansa investointeja tehdäänkin, ne on sovitettava budjettiin, Rinne sanoo Uudelle Suomelle.

Lue myös: ”Jos joku alle 40-vuotias vielä pohti SDP:n äänestämistä, niin ei kannata pohtia enää”

Sdp ehdotti jo vaihtoehtobudjetissaan 30 euron korotusta takuueläkkeeseen ja kansaneläkkeen ja työeläkkeen yhteensovitusta siten, että pientä työeläkettä saavien ihmisten kansaneläke nousisi 30 eurolla kuukaudessa. Tämän ehdotuksen menolisäykseksi on arvioitu vuositasolla 179 miljoonaa euroa. Vappupuheessaan Rinne siis esitti vielä merkittävästi suurempaa korotusta eläkkeisiin kuin vaihtoehtobudjetissa esitettiin.

STTK:n pääekonomisti Ralf Sund puolestaan arvioi varovaisesti Turun Sanomille, että eläkkeiden sadan euron korotuksesta aiheutuvat kustannukset olisivat noin 300–500 miljoonaa euroa.

Rahoitus veromuutoksilla

Rinteen mukaan sadan euron nosto voitaisiin rahoittaa pitkälti muuttamalla verotusta. Sdp:n vero-ohjelma ehdottaa lähdeveroa lähinnä ulkomaisille yleishyödyllisille yhteisöille.

– Ne vievät pörssin kautta satoja miljoonia euroja ulos maasta maksamatta mitään. Esitämme tähän viiden prosentin lähdeveroa. Saksassa lähdevero on 15 prosenttia, eikä sillä ole ollut mitään vaikutuksia sijoittajiin, Rinne sanoo.

Hänen mukaansa pelkästään lähdeveron avulla voitaisiin rahoittaa 100 euron nettokorotus alle 1400 euron eläkkeisiin ilman, että vaikutetaan ansiotulo- tai kulutuksen verotukseen.

– Missään tapauksessa ei tulisi karsintaa muualta. Kysymys on alle 1400 euroa saavien eläkeläisten toimeentulon parantamisesta.

Rinne muistuttaa, että Suomessa on 200 000 köyhyysrajalla tai sen alapuolella elävää eläkeläistä, joista valtaosa saa kansaneläkettä tai takuueläkettä. Joukkoon kuuluu myös täyden työuran tehneitä eläkeläisiä.

Kansaneläkkeen ja takuueläkkeen maksaa Kela valtion budjettivaroilla.

Ei suoranaista ääntenkalastelua

Rinne sanoo, ettei hänen vappupuheessa esittämällään eläkkeidenkorotuksella ole suoraa yhteyttä vaalisuunnitelmiin.

– Olemme käsitelleet asiaa jo ennen vuotta 2017. Tämä vain on asia, joka pitää hoitaa kuntoon.

Rinteen mukaan eläkeläisköyhyyden torjuntaa käsiteltiin vuonna 2017 Sdp:n puoluekokouksessa.

Sdp:ltä on tulossa muutaman viikon kuluessa vero-ohjelma, jossa lähdeveron lisäksi esitetään muun muassa listaamattomien yritysten osinkotuottojen tuomista listattujen yritysten kanssa saman verotuksen piiriin.

Mikäli Sdp päätyy hallitukseen, eläkkeiden korottaminen on Rinteen mukaan asia, jonka puolue haluaa hoitaa.

– Jollakin tavalla tämä tulee hoidettua, jos sosiaalidemokraatit ovat hallituksessa. Varmemmin tulee hoidettua, kun ihmiset äänestävät Sdp:n hallituspuolueeksi, Rinne sanoo.

Rinteen mukaan puolue on eläkeasiassa tosissaan.

– Olen päättänyt, että sosiaalidemokraattinen puolue ei tule antamaan mitään sellaisia lupauksia, jotka eivät ole toteuttamiskelpoisia ja asiantuntijoiden tutkimia. Vaikutusarviot pitää tehdä näiden esitysten pohjalta. Me olemme aika monesta jo tehneet.

Muun muassa kokoomusnuoret on tuoreeltaan ehtinyt arvostella Rinteen vappulupausta vastuuttomaksi.

Lue lisää: Opetusministeri varoittaa: ”Antti Rinne on aloittanut vaarallisen huutokaupan”