Sdp:n puheenjohtajan Antti Rinteen ryöpytys on jatkunut viikonloppuna sen jälkeen, kun Rinteen vaalikonevastaukset herättivät keskustelun puolueen haluista ohjata kulutusta vähäpäästöisiin tuotteisiin verotuksen keinoin.

Rinne on todennut, että vero kohdistuisi esimerkiksi lihaan ja näkyisi sen hinnassa. Varsinaista lihaveroa sdp ei kuitenkaan aja, vaan huomattavasti laajempaa järjestelmää. Lue tarkemmin: Antti Rinteen lihakommentti aiheutti äläkän Yle-tentissä

Antti Rinne tarkensi lauantaina, ettei nostaisi lihan tai maidon arvonlisäveroa vaan alentaisi kasvisten veroa.

”Lasten tulevaisuuden kannalta on kuitenkin oikein todeta, että lihan tuotannossa Suomessakin on merkittävästi ilmastopäästöjä, ja meidän täytyy löytää keinoja, joilla niitä vähennetään. Mielestäni yhdessä tuottajien kanssa pitää lähteä miettimään sitä, miten yhtäältä vesistö- ja toisaalta ilmastokuormitusta voi vähentää”, hän kommentoi STT:lle.

Kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen vastasi Rinteelle sunnuntaina huomauttamalla, että suomalainen ruuantuotanto on ”jo nyt todella ahtaalla”.

”En uskalla edes ajatella mitä tällaisen verorangaistuksen jälkeen kotimaiselle maidontuotannolle ja myös nauta- ja, broileri- ja sikatuotannolle kävisi. Ja toisaalta lihasta ja maitotuotteista tulisi näin vain harvojen herkkua kun rahat eivät tasaverotuksen noustessa enää yhä useammalle riittäisi edes näihin perusruokiin”, Heinonen kirjoittaa blogissaan.

Heinosen mukaan kohdennettukin arvonlisäveron korottaminen käy eniten pienituloisten ja vähävaraisten ihmisten kukkarolle.

”Tällaiset verot olisivat myrkkyä monen suomalaisen arkeen, mutta myös kotimaiselle ruuantuotannolle eikä niiden ilmastovaikutuskaan olisi järkevä, kun lautanen täyttyisi entistä enemmän riisillä ja muulla sellainen. Eiköhän demareidenkin kannattaisi vannoa ja toimia edes hieman kotimaisen ruuantuotannon eteen. Ja kun sitä suomalaista lihaa ja maitoa ei edes tarvitse kaukaa rahdata vaan se tulee siitä ihan naapurista”, hän kommentoi.

Heinonen lisää tienneensä ”aina”, että demarit lähestyvät kaikkea verotuksen ja nimenomaan lisää verottamisen kautta.

”Jotenkin tuli mieleen vanha vitsi, kun demarivaltiovarainministeri oli maakunta matkalla Mikkelin seudulla ja avustaja näytti tienviittaa missä luki: Kenkävero. Siitäkös ideasta ministeri innostui”, hän kuittaa.

Myös sinisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo tarttui Rinteen kommentteihin.

”Demareilla on ikiaikainen talonpojan tappolinja, mutta joukot niin sekaisin, että eiväthän he siinä onnistu”, hän kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan.

Lauantaina Rinteen ajatukset saivat täystyrmäyksen keskustan riveistä.

”Keskusta ei hyväksy uusia veroja, jotka nostavat lapsiperheiden ja pienituloisten ruokalaskun loppusummaa. Rinteen ja sdp:n esittämät arvonlisäveron korotukset olisivat tavallisten suomalaisten kannalta epäoikeudenmukaista politiikkaa. Rinne ja sdp perustelevat ruoan veronkorotuksia ilmastonmuutoksen hillitsemisellä. Keskustassa sen sijaan katsomme, että ilmastoa ei pelasteta hankaloittamalla kohtuuttomasti lapsiperheiden ja pienituloisten arkea”, keskustan puheenjohtaja, toimitusministeristön pääministeri Juha Sipilä sanoi. Lue lisää: Juha Sipilä tyrmää Antti Rinteen väläyttämät uudet verot: ”Vastuuttomasti ammutaan itse itseämme jalkaan”

Valtiovarainministeriön virkamiehet huomauttivat viikolla, että tietyn elintarvikeryhmän jakaminen verotuksessa kahtia olisi EU-oikeuden näkökulmasta hankalaa, sillä toisiaan korvaaviin, kilpaileviin tuotteisiin ei saa soveltaa eri arvonlisäverokantoja.

Lue myös:

Antti Rinteen kommentit kuohuttavat – Virkamiehet: Lihavero lähes mahdoton

Sdp: Ei lihavero vaan kestävän kehityksen alv – Uusi vero koskisi kaikkia tuotteita ja palveluita