Sdp:n puheenjohtaja, hallitustunnustelija Antti Rinne listasi vappupuheessaan tulevan ja edellisen hallituksen eroja.

”Valitettavasti yhdessä sopimisesta luovuttiin ja tilalle tuli pakottamista, uhkailua ja sanelua. Se ajoi Suomen työmarkkinat kriisitilanteisiin, jotka eivät palvelleet kenenkään etua – ei yhteiskunnan, ei työnantajien eikä varsinkaan palkansaajien”, hän kommentoi edellistä hallituskautta.

Rinteen mukaan Suomen kaltaiselle pienellä maalla ei ole varaa hylätä sopimisen kulttuuria ja sopimusyhteiskuntaa.

”Meillä ei ole varaa itse aiheutettuun luottamuspulaan. Me osaamme paremmin. Me olemme aina osanneet sopia, sovitella ja neuvotella. Olemme olleet eri mieltä, mutta neuvottelemalla on aina päästy yhteisiin ratkaisuihin. Tästä voimavarasta on pidettävä kiinni. Sopimusyhteiskunta on meidän kilpailukyvyn kannalta etu, ei rasite”, hän sanoi.

Työelämää on Rinteen mukaan kehitettävä ja uudistettava reilumpaan suuntaan.

”Kun työelämä on reilua sekä työntekijöitä että työnantajia kohtaan ja kun työmarkkinoilla vallitsee yhteistyön, sopimisen ja luottamuksen henki, pääsemme takaisin normaaliin päiväjärjestykseen, jossa ”torilla tavataan” tarkoittaa Leijonien kultajuhlia eikä massiivisia mielenosoituksia hallituksen pakkolakeja vastaan. Tämän sdp ja tuleva hallitus haluaa varmistaa. En lupaa jääkiekon maailmanmestaruutta, mutta sen lupaan, että työntekijöiden oikeuksia ei poljeta. Työttömiltä työnhakijoilta ei leikata viittä prosenttia työttömyyskorvauksesta. Ja lupaan sen, että uhkailu ja painostaminen pakkolaeilla loppuu.”

Rinne linjasi, että seuraavalla hallituskaudella pyritään sanelusta neuvottelemiseen, pakottamisesta sopimiseen ja konflikteista sopuun.

”Siinä merkittävimmät erot edellisen ja tämän vaalikauden työmarkkinapolitiikkaan.

Me haluamme varmistaa sen, että suomalainen palkansaaja voi luottaa siihen, että palkalla tulee toimeen. Ja työnsä menettäneillä ihmisillä on oikeus luottaa siihen, että heitä autetaan löytämään uutta työtä eikä jo valmiiksi vaikeaa tilannetta pahenneta lisää leikkaamalla heidän toimeentulostaan. Siksi aktiivimallin leikkaus perutaan.”

Hän toisti myös vuoden takaisen lupauksensa 100 euron tasokorotuksesta alle 1400 euron eläkkeisiin useamman vuoden ohjelmalla.

”Asiantuntijoiden mukaan tämä yksittäinen esitys nostaa 55 000 eläkeläistä pois köyhyydestä”, Rinne perusteli.

Lue myös: Antti Rinteen ”vappusatanen” nousi taas esiin: ”Lähiviikkoina ratkeaa”