SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne tyrmää sinisten puheenjohtajan Sampo Terhon syytökset siitä, että perjantaina pidettävä, työttömyysturvan aktiivimallia vastustava mielenilmaus olisi demareiden johtama operaatio.

Rinteen mukaan oikea syy mielenosoitukselle on se, että aktiivimalli on ”todella mennyt ihmisten ihon alle”.

–Meillä SDP:llä ei ole mitään tekemistä sen kanssa, että lähes 130 000 ihmistä on aktiivimallia vastustavan kansalaisaloitteen allekirjoittanut ja että vihaisia ihmisiä on niin paljon, että ne haluavat järjestää mielenosoituksen, Rinne sanoo Uudelle Suomelle.

Lue lisää: Sampo Terho syyttää nyt SDP:tä lakoista: ”Johti aktiivimallin vastaista operaatiota”

Rinne lisää, että Senaatintorille ei ole nousemassa SDP:n telttoja ammattiliittojen telttojen rinnalle. Mielenilmaukseen puolue on kuitenkin kutsuttu Rinteen mukaan osallistumaan keskusteluun.

Aktiivimallia SDP on vastustanut koko sen käsittelyn ajan, eikä pelkästään nyt, kun sitä vastaan järjestetään mielenosoitus, Rinne korostaa. Hän lupasi jo joulukuussa, että hänen puolueensa kumoaa 4,65 prosentin etuusleikkurin, jos se pääsee valtaan.

–Meillä ei ole mitään sitä vastaan, että ihmisiä aktivoidaan. Päinvastoin kyllä siihen työnhakuun pitää vauhtia saada.

Terhon syytösten lisäksi myös pääministeri Juha Sipilä (kesk.) epäili, että ”lakkoilulle täytyykin olla jokin muu syy” kuin aktiivimallin vastustus. Lue lisää: Juha Sipilän kova ulostulo: SAK ”todella suuri pettymys”

–Minusta tuntuu, että Sipilällä ja Terholla on huono omatunto siitä, että työttömiä kohdellaan tällä tavalla. He pyrkivät peittämään oman toimintansa kyseenalaistamalla muiden toimia. En tiedä, mihin pääministeri viittaa sillä, että jotakin muuta motiivia olisi taustalla. Sitä hän voi selvitellä näiden ammattiliittojen ihmisten kanssa, sanoo Rinne.

Lisäksi hän epäilee, että Terhon syytösten takana olisi huoli hänen puolueensa kannatuksesta. Tänään julkaistun HS-gallupin mukaan sinisillä on 1,5 prosentin kannatus ja eilisen IL-US-gallupin mukaan 2,7 prosenttia. SDP on gallupien kakkonen 19 prosentin kannatuksella.

Sinisten puheenjohtaja, kulttuuriministeri Terho syytti keskiviikkona puolueen Tammipäivien puheessaan aktiivimallia vastustavaa poliittista mielenilmausta demarijohtoiseksi puoluepoliittiseksi operaatioksi. Keskiviikon tilaisuuden aikana Terho myönsi, ettei ole varma, miten SDP lakko-operaatiota johtaa vai johtaako sitä kuitenkin SAK.

–En ole siellä pöydissä itse ollut, mutta yhteys on ilmeinen, kun samaa laulua lauletaan kahdelta suunnalta, Terho sanoo vastatessaan kysymykseen, miten SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne

–Siitä en ole lainkaan perillä, kumpi johtaa kumpaa: SDP SAK:ta vai SAK SDP:tä, Terho sanoo.

Hallitustrion jäsen Terho kuitenkin katsoo, että perjantain lakkoilu palvelee puoluepoliittista etua.

–Kyllä tässä näkee kilometrien päähän, että tässä on hyvin määrätietoisesti kiinnitetty huomio yhteen kohtaan molemmilta tahoilta. Tämä kohina, mikä sen ympärille on rakennettu mielenilmausten ja jopa lakkojen muodossa palvelee nimenomaan puoluepoliittista etua, Terho totesi.

LUE MYÖS:

Kansanedustaja tyrmää Teollisuusliiton lakkopuheet: ”Uskomatonta – pyhittää työpaikkakiusaamisen”

Ay-liikkeessä kovaa lakkopeliä: Rikkuri joutuu selittämään työntekoaan – kuuluu Teollisuusliittoon tai ei

Juha Sipilän kova ulostulo: SAK ”todella suuri pettymys” – Aktiivimalli-riitelyssä on kyse tästä