Todennäköinen hallitustunnustelija Antti Rinne (sd) valotti suunnitelmiaan hallituksen muodostamiseksi.

Hallitustunnustelija nimetään ensi viikon perjantaina. Todennäköisesti valinta on suurimman eduskuntaryhmän puheenjohtaja, Rinne, jolla on suunnitelma siitä, miten prosessi etenee.

Rinne valotti aikeitaan politiikan toimittajien tilaisuudessa kiirastorstaina.

Kaikille eduskuntapuolueille annetaan kysymyslista, jossa on kymmenkunta kysymystä tarkentavine kysymyksineen. Kysymykset annetaan heti tunnustelijan nimeämisen yhteydessä.

Rinne odottaa saavansa vastaukset kysymyksiin viimeistään vappuaattona. Kaikki vastaukset analysoidaan huolellisesti.

Tämä koskee myös perussuomalaisia, joka on valittanut siitä, että heidät olisi jo etukäteen suljettu ulkopuolelle. Rinne on johdonmukaisesti todennut haastatteluissa, että hallitusyhteistyö perussuomalaisten kanssa olisi erittäin vaikeaa muun muassa erilaisen arvopohjan takia.

LUE MYÖS: Antti Rinne tyrmää perussuomalaisten väitteen ”kabinettisuhmuroinnista”– ”Ei ole sovittu yhtään mitään”

Rinne toivoo, että hallituspohja olisi selvillä jo perjantaina 3. toukokuuta. Sen jälkeen käytäisiin tarkentavia keskusteluja ja varsinaiset hallitusneuvottelut alkaisivat maanantaina 6. toukokuuta.

Tavoitteena on, että hallitusohjelma olisi valmis toukokuun lopulla, mutta täysin kiveen hakattuna Rinne ei tavoitetta pidä, myös pelivaraa pitää hiukan olla.

”Tiedän, että on hyvin tiukka aikataulu, ja se ei paljon epäonnistumisia kestä, mutta 27. päivä toukokuuta mennessä voisi olla hyvä saada ratkaisuja aikaiseksi”, Rinne sanoi.

Tarkoitus on saada hallitus ajoissa kasaan, koska Suomi ottaa EU:n puheenjohtajuuden hoitaakseen heinäkuun alusta. Rinne toivoo, että udelle hallitukselle jää aikaa valmistautua puheenjohtajakauteen.

Kaikki puolueille annettavat kysymykset ovat Rinteen mukaan merkityksellisiä, kun arvioidaan hallitusyhteistyön mahdollisuuksia. Hänen mukaansa kaikki puolueet ovat ”täsmälleen samalla viivalla”, kun arvioidaan vastauksia.

”Ei ole olemassa etukäteen huonoja tai hyviä kumppaneita”, Rinne sanoi.

Eduskuntavaalien alla sdp otti kovasti yhteen kokoomuksen kanssa etenkin talouspolitiikasta.

”Minun arvioni on se, että sdp ja kokoomus ovat aina ottaneet yhteen talouslinjoista, ja aina silloin tällöin on löytynyt yhteinen näkemys, miten viedään asioita eteenpäin.”

Rinteen hallituksessa sukupuolijakauma on 60–40 molempiin suuntiin, eli hallituksessa on vähintään 40 prosenttia naisia ja vähintään 40 prosenttia miehiä.

Rinne on aiemmin sanonut käyneensä jo alustavia keskusteluja puolueiden suuntaan. Hän ei halunnut kommentoida näitä keskusteluja millään tavalla tai kertoa, kenen kanssa niitä on käyty.

Rinne ei suostunut kommentoimaan myöskään sitä, voisiko kenties Jutta Urpilainen tai Eero Heinäluoma olla Suomen seuraava EU-komissaari.

”Meillä on monia hyviä ihmisiä”, hän kuittasi.

Pääministeripuolue on tavannut päättää EU-komissaarista. Urpilainen ilmoitti tänään, ettei lähde ehdolle europarlamenttivaaleihin. Heinäluoma on ehdolla. Komissaarius ei edellytä paikkaa EU-parlamentissa.

Hallitusneuvottelujen jälkeen eduskunta valitsee pääministerin, ja presidentti nimittää hänet ja muut ministerit tehtäviinsä. Pääministeri tarvitsee taakseen yli puolet eduskunnan äänistä. Jos äänimäärä ei riitä, asetetaan uusi pääministeriehdokas.

LUE LISÄÄ:

Petteri Orpolta ehto Antti Rinteelle: ”Kokoomus ei voi olla paha poliisi”

Tutkija: Keskusta olisi voinut valita Sipilän seuraajan parissa viikossa – Miksi valinta siirrettiin 5 kuukauden päähän?

Eduskuntaan noussut Jussi Halla-ahon ärhäkkä oikea käsi: ”Totta kai me keskustelemme hallitukseen menosta”