Eduskunnan kyselytunnista odotettiin kiihkeää Posti-kriisin takia, mutta ensimmäistä Posti-kysymystä saatiin odottaa yli puolivälin.

Eduskuntaryhmät esittivät kyselytunnin alkupuolella surunvalitteluja pitkäaikaisen kansanedustajan Maarit Feldt-Rannan (sd) poismenon johdosta ja kysyivät hallitukselta muun muassa lasten ja nuorten mielenterveysongelmista.

Posti-kohun otti esille kokoomus, jonka johdolla oppositio on jättänyt tänään välikysymyksen omistajaohjauksesta, työmarkkinatilanteesta ja eduskunnalle annetusta informaatiosta. Välikysymyksen jättivät kokoomus, kristillisdemokraatit ja Liike Nyt.

Omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd) ja pääministeri Antti Rinne (sd) ovat antaneet ristiriitaista tietoa Posti-kohuun liittyen. Viime päivinä on yritetty saada selvää siitä, mitä Paatero tiesi ja missä vaiheessa. Lisäksi Rinne on tänään myöntänyt osuutensa Posti-kiistan ratkomiseen.

Muun muassa Helsingin Sanomat kertoo sähköpostista, jossa Rinne on hahmotellut kutsua selvityshenkilöistä, joiden nimittämisen on aiemmin kerrottu olleen Postin ja PAU:n tahto.

Pääministerin näpit sopassa

Rinne ei kiistänyt eduskunnassa sekaantumista Posti-kiistaan. Hän huomauttaa, että Suomen vienti uhkasi pysähtyä ja joukkoliikenne oli jo pysähtynyt.

”En usko, että kukaan edellyttää, että pääministeri pitää näppinsä erossa tällaisesta tilanteesta”, Rinne sanoi eduskunnassa.

Rinne korosti, että kyse oli kahdesta eri asiasta, yhtäältä Paltan ja PAU:n työehtokiistasta ja toisaalta Postin sisäisestä kiistasta, joka liittyi 700 pakettilajittelijan siirtämiseen Postin tytäryhtiöön. Rinteen mukaan kyseinen kiista jarrutti työehtosopimusneuvotteluja (tes).

Rinteen mukaan tes oli lähes valmis, mutta sisäinen kiista häiritsi neuvotteluja. Rinne kertoi, että siksi esitettiin sovittelulautakuntaa, jonka asettamiseen valtakunnansovittelija ei kuitenkaan suostunut ja pyyntö tuli lopulta neuvotteluosapuolilta.

Rinteen mukaan 21. elokuuta Postin hallitus esitteli kokousmatkansa jälkeen Paaterolle päätöksiään, joiden mukaan 8100 ihmistä siirretään toiseen yritykseen liikkeenluovutuksella marraskuun alussa. Lisäksi kerrottiin, että 700 pakettilajittelijaa siirretään toiseen työehtosopimukseen samaan aikaan.

”Ministeri Paatero on todennut, että tämä ei hallitukselle käy, omistajalle ei käy, ja tuon keskustelun jälkeen Posti muutti tilannetta 28. päivä, 700 ihmistä siirrettiin ja se oli vastoin omistajan selkeää tahtotilaa.”

Paatero puolestaan totesi kyselytunnilla, että suuri linjaus on omistajapoliittinen periaatepäätös, jota ei ole ehditty vielä laatia. Suuri keino vaikuttaa yhtiöihin on Paateron mukaan myös määritellä yhtiöiden hallitusten kokoonpanot. Yhtiöiden hallitusten valinnat tulevat Paateron mukaan ajankohtaisiksi pääasiassa ensi keväänä.

”Siinä kohtaa tarkastelemme niitä”, Paatero sanoi.

Annettiinko virheellistä tietoa?

Paatero totesi ymmärtävänsä hyvin, että päivämääräviidakosta syntynyt julkinen keskustelu hämmentää. Hän on jo aiemmin vedonnut kommunikaatio-ongelmiin ja kertonut käyvänsä kommunikaation parantamisesta keskusteluja Postin johdon kanssa. Eduskunnassa hän kertoi käyvänsä asiaa läpi myös avustajakuntansa ja virkamiesten kanssa.

Paatero painotti jälleen, että hänen saamissaan papereissa on korostunut päivämäärä 1.11. Tuolloin tapahtui varsinainen tes-siirto, kun liikkeenluovutus tehtiin jo aiemmin.

Eduskunnassa Paatero lupaili yhteistä keskustelua omistajaohjauksesta koko salin kanssa.

Opposition välikysymystekstin mukaan hallitus on omalla toiminnallaan aiheuttanut merkittävän työmarkkinahäiriön ja omistajaohjauksen luottamuspulan.

”On perusteltua kysyä, miksi hallitus ei toiminut linjakkaasti omistajaohjauksessa, mutta päätti kuitenkin puuttua työmarkkinakiistaan”, välikysymyksessä todetaan.

”Ovatko valtioneuvoston jäsenet pääministeri Rinne ja omistajaohjausministeri Paatero antaneet eduskunnalle virheellistä tietoa liittyen heidän tietoihinsa Postin tilanteesta?”

Perussuomalaiset ei halunnut mukaan välikysymykseen, mutta vaati pääministeriltä ilmoitusta Postin tilanteen kriisiytymisen taustoista sekä Rinnettä ”tekemään johtopäätökset”. Rinne kommentoi eilen keskiviikkona, ettei näe tarvetta ilmoituksen antamiselle. Illalla Ylen A-studiossa perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio totesi, että johtopäätösten tekeminen tarkoittaa, että jonkun pitää lähteä.