Hallitusneuvotteluissa ei toistaiseksi kuljeta valtiontalouden raamit edellä, vaan annetaan luovalle ajattelulle tilaa, hallituksen muodostaja Antti Rinne (sd) kertoi perjantaina medialle.

Rinne kertoi, että neuvotteluissa siirrytään ensi viikolla puhumaan konkreettisemmin hallitusohjelman poliittisista tavoitteista ja keinoista, kun tällä viikolla on luotu yhteistä, faktoihin perustuvaa tilannekuvaa.

Rinteen mukaan ensi viikon neuvotteluissa ei ainakaan alkuun ole ykkösprioriteettina budjettitalouden rajoitukset.

”Käydään asioita läpi niin, että tämä talouden raami ei vielä rajoita ihmisten luovuutta ja ajattelua. Sitten kun luovuutta on saatu käyttää, sitten tulee tämä talouden realismi”, Rinne kertoi ensi viikon ohjelmasta.

Hän tarkensi, että kun siirrytään keinoihin, joilla tavoitteisiin pyritään, hän on pyytänyt neuvotteluryhmiä ”laittamaan tärkeysjärjestykseen asioita hintalapun kanssa, niin että pysytään realistisissa talouden raameissa”.

Rinteen mukaan puheenjohtajien pöytään ei tilannekuvaa koskien ole tulossa mitään poliittisesti ratkaistavaa, koska tilannekuvaa luodaan faktoihin perustuen. Kun keinoihin päästään, on luvassa puheenjohtajien pöytään lankeavaa ”sovittelua”, Rinne ennakoi.

Rinne herätti eduskuntavaalikampanjan aikaan huomiota toteamalla, ettei hän salli ”kamreerien” eli valtiovarainministeriön virkamiesten määrittää poliitikoille, mihin rahat riittävät. Hän toi myös esiin, että sdp:n vaalilupaukset ovat tekoja, joita toteuttamaan ”finanssipolitiikkamme pitää sopeuttaa”.

Toisaalta Rinne on myös linjannut hallitusneuvotteluissa, että talouden yllä on laajoja mustia pilviä, jotka täytyy ottaa huomioon taloutta mitoitettaessa. Nämä mustat pilvet ovat perjantaina lisääntyneet Suomenkin osalta, kun Donald Trumpin uudet tuontitullit uhkaavat kärjistää Yhdysvaltain ja Kiinan välisen kauppasodan.

LUE MYÖS:

Antti Rinne: Taivaalla on mustia pilviä ja se pitää ottaa huomioon, kun taloutta mitoitetaan

Antti Rinne haastoi valtiovarainministeriön Politiikkaradiossa: ”Ihan itse pystytään vaikuttamaan”

Antti Rinne sanoo suoraan: Talouden on sopeuduttava – ”On haihattelua kuvitella, että eriarvoisuutta voi torjua ilman rahaa”