Suurimman oppositiopuolueen sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne sanoi tänään eduskunnassa, että hallituksen olisi pitänyt tiedonannon sijaan ehdottaa ja esittää, miten kiista työntekijäjärjestöjen kanssa ratkaistaan. Pääministeri Juha Sipilä (kesk) ilmoitti tänään, että hallitus antaa työllisyyspolitiikastaan tiedonannon eduskunnalle. Osa työllisyyspolitiikkaa on niin sanottu irtisanomislaki, jolla halutaan helpottaa henkilöperusteista irtisanomista pienissä yrityksissä.

”Suoraan sanottuna tulkitsen sillä tavalla, että hallitus hakee nyt rivien suoristamista eduskunnassa irtisanomissuojan heikennyksen takia. Tämä naamioidaan nyt tämmöiseen työllisyyskeskusteluun. Tosi asiassa on kyse siitä, että äänestetään eduskunnassa irtisanomissuojan heikennyksestä.”

Hallitus antaa tiistaina tiedonannon, josta eduskunta keskustelee. Äänestys on luvassa keskiviikkona.

”Ylipäätään irtisanomissuojan heikentäminen ei ole ratkaisu pienten yritysten ongelmiin”, Rinne sanoi.

Hän korostaa, että irtisanomislain sijaan hallituksen pitäisi esimerkiksi helpottaa ensimmäisen työntekijän palkkaamista pienissä yrityksissä.

Rinteen mukaan Sipilän hallitus on kaiken kaikkiaan synnyttänyt syviä jännitteitä suhteessa työntekijäliittoihin.

Rinteeltä kysyttiin, tuliko hallituksen tiedonantopäätös yllätyksenä.

”Mua ei yllätä enää mikään tämän hallituksen tempuista. Tässä on nyt synnytetty siellä ja täällä kriisejä. Tämän hallituksen toiminta ei yhtään parane näillä tempuilla. Arvioni mukaan tämä hallitus on totaalisesti epäonnistunut suhteessa työmarkkinajärjestöihin”, Rinne sanoi.

Eduskunta toteaa, että hallituksen tiedonantoa seuraava äänestys on yleensä myös äänestys hallituksen luottamuksesta.

”Tiedonantokeskustelussa voidaan esittää hallitukselle epäluottamuslausetta. Tiedonannon käsittely päättyykin yleensä äänestykseen hallituksen luottamuksesta", eduskunnan sivuilla kerrotaan.

LUE MYÖS:

Sipilän ilmoitus ällistytti Anna-Maja Henrikssonin: ”Joutuu miettimään, mistä tässä on kysymys”

Juha Sipilä: ”Käytämme poikkeuksellista keinoa” – eduskunta äänestää hallituksen työllistämislinjasta