EU-johtajat päättivät keskeyttää huippukokouksen maanantaina puolen päivän aikaan Brysselin aikaa ja siirtää sen tiistaille, koska sopua ei syntynyt noin 20 tunnin kokouksen päätteeksi.

LUE MYÖS: EU-johto tarvitsi aikalisän – Huippukokous keskeytyi

Sopu, joka olisi tehnyt sosiaalidemokraattien Frans Timmermansista komission puheenjohtajan, näytti vielä mahdolliselta aamun varhaisina tunteina, mutta Suomen pääministeri Antti Rinteen (sd) mukaan vähän ennen kuutta aamulla ”tilanne muuttui tässä suhteessa”.

”En tällä hetkellä ole kovin toiveikas, että näin tulee käymään”, Rinne kommentoi tiedotustilaisuudessa Timmermansin mahdollisuuksia nousta komission johtoon.

Timmermansia vastusti ennen kaikkea EPP, joka ei halunnut menettää komission puheenjohtajuutta. Häntä vastustavat myös esimerkiksi Puola ja Unkari, koska Timmermans on kritisoinut komissaarina näitä maita heikkenevästä oikeusvaltiokehityksestä.

Espanjan sosiaalidemokraattisen pääministeri Pedro Sánchezin mukaan kolmen pääryhmän välillä oli sopimus, mutta EPP lähti siitä pois.

Rinne ei ollut yhtä suorasanainen eikä maininnut tiettyjä ryhmiä nimeltä, mutta ilmaisi ihmetyksensä.

”Kyllä minua ihmetyttää tilanne, jossa lyödään melkein kättä päälle ja sopimus on syntymässä, sitten yhtäkkiä se purkautuu.”

Sopimus oli alustavasti solmittu Osakassa, Japanissa G20-kokouksen liepeillä. Saksan liittokansleri Angela Merkel, joka kuuluu EPP:n poliittiseen ryhmään, oli valmis hyväksymään paketin, jossa komission puheenjohtajuus olisi mennyt Timmermansille.

Useissa muissa EPP:tä edustavissa EU-johtajissa ehdotus herätti voimakasta vastustusta. Osaka-sopimusta vastustivat muutkin kuin EPP:n edustajat. Italian pääministeri Giuseppe Conte sanoi toimittajille kokouksen päätyttyä, että noin 10-11 maata vastusti Osakassa sovittua pakettia.

LUE MYÖS: EU:n maratonkokous jatkuu: Komission puheenjohtajuus päätymässä sosiaalidemokraateille?

Ranskan presidentti Emmanuel Macron oli selvästi tuohduksissaan siitä, että sopua ei yön aikana löydetty.

”Monet henkilöt eivät edesauttaneet sovun syntyjä, koska heillä on omia henkilökohtaisia ambitioita. Se, mikä pöydän ympäriltä puuttuu, on tunne ja velvollisuus puolustaa Euroopan yhteisiä etuja. -- Kun on liikaa piiloagendoja, emme voi onnistua.”

Keskustaoikeistoon kuuluva Kroatian pääministeri Andrej Plenković sanoi poistuttuaan paikalta, että ”kaikki on vielä auki” ja että Timmermans ei ollut ainoa nimi, jota esitettiin komission puheenjohtajaksi.

Antti Rinne ei kommentoinut EKP:n pääjohtajanimityksen tilannetta. Kokouksen alussa kerrottiin, että tämä nimitys siirtyisi myöhemmäksi.

LUE MYÖS:

Anne Bernerin junasuunnitelman jyrännyt Sanna Marin käy nyt taksilain kimppuun

Hallitus kiirehtii eroon Sipilän aktiivimallista – ”Emme jää niitä lukuja odottelemaan”