Pääministeri Antti Rinne (sd) painottaa Iltalehden haastattelussa, että Suomen päätökset turvapaikanhakijoiden ottamisesta Italiasta ja Maltalta ovat kertaluontoisia. Jatkossa Suomi pidättäytyy ottamasta vastaan mereltä pelastettuja sisäisesti siirrettäviä turvapaikanhakijoita siihen saakka, että EU:ssa on sovittu väliaikaisesta sisäisten siirtojen järjestelystä.

”Nyt pistimme stopin eli ennen kuin väliaikaisesta järjestelystä on sovittu, emme ota ketään mereltä pelastettuja vastaan”, Rinne sanoo.

Päätöksen taustalla vaikuttaa pääministerin mukaan se, ettei Suomi halua tukea salakuljettajien toimintaa. Rinteen mukaan se, että Libyan rannikolle kumiveneissä tulevia turvapaikanhakijoita nostetaan laivoihin, voi auttaa salakuljettajien toimintaa.

”Me näemme asian siten, että sillä voi olla signaalivaikutus. Eli jos laivalta pääsee tulemaan Euroopan sisälle, se alkaa vaikuttaa lähtemiseen omasta maasta.”

Lue myös: Kova ulostulo hallituksen sisältä: ”Keskustan ei pidä olla hallituksessa, joka tekee holtitonta maahanmuuttopolitiikkaa”

Suomi aikoo käynnistää nopeasti valmistelut sisäisiä siirtoja koskevan väliaikaisen järjestelyn toteuttamiseksi. Tavoitteena on saada järjestelyyn mukaan mahdollisimman vahva jäsenmaiden enemmistö. Rinteen mukaan tavoitteena on saada ainakin 20 jäsenmaata mukaan järjestelyyn.

”Se on mahdollista laittaa nopeasti pystyyn. Puhuin siitä (Saksan liittokanslerin Angela) Merkelin kanssa puolessa välissä viikkoa ja he ovat tukemassa tätä meidän aloitteellisuutta asiassa kovasti, että saadaan sellainen väliaikainen järjestely, Rinne kertoo.

Väliaikaista järjestelyä käsitellään ensi viikon EU:n sisä- ja oikeusministerien epävirallisessa ministerikokouksessa Helsingissä. Järjestelyllä pyritään siirtämään ennalta sovitulla tavalla mereltä pelastettuja turvapaikanhakijoita EU-jäsenmaiden kesken. Uuden Euroopan komission on tarkoitus päättää pysyvämmästä järjestelystä.

Lue lisää:

Hallitus: Suomi ottaa vielä 5 turvapaikanhakijaa Maltalta – Sitten sisäiset siirrot laitetaan jäihin

Hallitus vahvisti: Suomi ottaa 8 turvapaikanhakijaa Italiasta – Tavoitteena edistää EU:n sisäisiä siirtoja

Muuttiko Italian tapaus Suomen pakolaispolitiikan? – Pelastuslaivan pidätetty kapteeni: ”Pelastin raskaana olevat naiset ja lapset”