Hallitustunnustelija, sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne kiisti Ylen Ykkösaamussa, että hänen muille puolueille esittämillä kysymyksillä olisi pelattu perussuomalaiset jo alussa pois hallitusneuvotteluista.

Rinteen hallituskysymysten ensimmäinen kohta koskee hiilineutraalia ja luonnon monimuotoisuuden turvaavaa Suomea.

”Oletteko sitoutuneet globaalisti ilmaston lämpenemisen pysäyttämiseen 1,5 asteeseen? Oletteko sitoutuneet siihen, että Suomi on hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä ja sen jälkeen nopeasti hiilinegatiivinen?”, hän kysyy hallituskumppanikokelailta.

Lue myös: ”Persut pelattiin pois näillä kysymyksillä” – Antti Rinteen ensimmäinen kysymys herättää huomiota

Ykkösaamussa Rinne viittasi eduskuntapuolueiden yhteiseen ilmastolinjaukseen, jossa perussuomalaiset eivät kuitenkaan olleet mukana.

”Meillähän oli viime syksynä kaikkien eduskuntapuolueiden yhteinen neuvonpito silloisen pääministerin johdolla, jossa käytiin läpi Suomen ilmastopolitiikan lähtökohtia. Siellä kaikki sitoutuivat lämpenemisen rajoittamiseen 1,5 asteeseen ja pyrkimään hiilineutraaliuteen vuoteen 2035 mennessä. Meidän täytyy jokaisella yhteiskunnan lohkolla sitoutua siihen, että Suomi tekee oman osansa”, Rinne sanoi.

”Toivon todellakin, että kaikki puolueet sitoutuvat vastaamaan näihin kysymyksiin vakavasti sillä tarkoituksella että ovat käytettävissä hallitukseen, myös perussuomalaiset”, hän jatkoi.

Rinne ei halunnut spekuloida mahdollisella tulevalla hallituspohjalla, vaan totesi tavoittelevansa enemmistöhallitusta, jolla on ”reilusti yli sadan” kansanedustajan enemmistö.

Lue lisää:

Keskustavaikuttajilla yksi selvä viesti hallituskuviosta: ”Suomen ei pidä seurata Ruotsin tietä, perussuomalaiset mukaan hallitustyöhön”

Petteri Orpon kuitti Rinteen 29 kysymykselle: Osasin odottaa, olen oppinut tuntemaan toverien tapaa tehdä

Lista julki – Tässä ovat Antti Rinteen hallituskysymykset