Suurimman oppositiopuolueen sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne arvioi Uuden Suomen haastattelussa, että hallituksen ehdotus henkilöperusteisen irtisanomisten helpottamisesta pienissä yrityksissä on johtanut kriisiin työmarkkinoilla. Palkansaajajärjestöt ovat ilmoittaneet ryhtyvänsä työtaistelutoimiin, jos hallitus ei vedä hankettaan pois. Teollisuusalalla ylityökiellot alkavat maanantaina.

”Mun arvio on se, että tämä on ihan vakava kriisi. Nyt olisi syytä ottaa aikalisä tähän asiaan ja vetää pois nämä esitykset”, Rinne sanoi Uudelle Suomelle tänään sdp:n tilaisuudessa.

Hallitus esittää, että henkilöperusteista irtisanomista helpotettaisiin alle 20 työntekijän yrityksissä. Kyseessä on vasta lakiluonnos, ei varsinainen hallituksen esitys.

”Tässä on koko vaalikauden ajan hallituksen toimenpiteillä luotu jännitteitä hallituksen ja palkansaajajärjestöjen välille. Tämä on askel askeleelta kulkenut siihen, että tilanne kärjistyy. Kuulen ammattiliittojen jäseniltä, että siellä ollaan tosi vihaisia siitä, että halutaan jakaa suomalaiset työmarkkinat kahtia [hallituksen ajaman irtisanomislain 20 työntekijän yritysten rajauksella]. Sehän on hirveä määrä ihmisiä: noin 300 000 ihmistä on näitten firmojen palveluksessa. Luulen, että isompienkin työpaikkojen ammattiliitoilla on se huoli, että seurannaisvaikutus on se, että kokonaisuudessa työttömyysturva lähtee heikentymään, askel askeleelta”, Rinne sanoo.

Tilastotietojen mukaan pelkästään alle 10 hengen yritykset työllistivät vuonna 2016 yli 300 000 ihmistä.

Rinne ihmettelee sitä, miksi hallitus yhä ajaa hanketta, vaikka sekä Palkansaajien tutkimuslaitoksen että Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen lausuntojen mukaan työllisyys ei muutoksella juurikaan kasvaisi.

”Molemmat lausunnot ovat murskaavia vaikutusten näkökulmasta. Ensin oltiin EK:n asiamiehenä suhteessa palkansaajajärjestöihin hallituksessa, nyt ollaan Suomen Yrittäjien asialla. Suomen Yrittäjien kannan mukaista muutosta viedään eteenpäin, ilman että siinä on tutkittua tietoa ja vaikutusarvioita pohjalla, sellaisella mutu-tuntumalla, ja tämä on vaivannut hallituksen työtä koko sen olemassaolon ajan”, Rinne sanoo.

Rinne toteaa, ettei hänelle aukea se, minkä muutoksen lakihanke toisi nykytilanteeseen.

”Olen itse ollut työelämäjuristina, työlainsäädäntöön keskittyneenä. Siltä pohjalta sanon, että on vaikea nähdä, että tämä on mikään ratkaisu mihinkään. Näen sen myös perustuslaillisena kysymyksenä, yhdenvertainen kohtelu on mielestäni riskissä tällä esityksellä.”

Rinteen mielestä lakihankkeen sijaan pienten yrityksen neuvontaa työsuhdeasioissa pitäisi lisätä.

”Oleellinen juttu on se, että pienillä yrityksillä ei ole henkilöstönhallintaresursseja. Mielestäni olisi toimiva systeemi se, että oikeusavun rinnalle rakennettaisiin työelämän oikeusapu, jossa pienet yritykset voisi saada apua, jos ei kuulu työnantajaliittoon.”

”Jos työnantaja tekee kuten neuvotaan, eli antaa varoituksen, kirjaa perusteet jos on oikeasti syytä ja sitten reagoi, kun seuraava tilanne tulee – jos sellainen tulee eteen – lainmukaisilla toimenpiteillä, niin yleensä ammattiliitot ei lähde riitelemään semmoisia riitoja, joissa työntekijä on oikeasti menetellyt väärin ja dokumentaatio on olemassa siitä”, Rinne toteaa.

Rinne kommentoi irtisanomislain tilannetta tänään tilaisuudessa, jossa sdp julkisti ensimmäiset eurovaaliehdokkaansa. Kevään 2019 eurovaaleihin on nimitetty ehdolle istuva europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri, Demarinuorten puheenjohtaja Mikkel Näkkäläjärvi, Kalevi Sorsa -säätiön vt. toiminnanjohtaja Kaisa Penny ja Euroopan Sosialidemokraattisten Nuorten eli Young European Socialistsin pääsihteeri Tuulia Pitkänen.

LUE LISÄÄ:

”Pärstäkerroinpykälä” – Selitys tunteet kuumentavalle väitteelle irtisanomislaista

Ay-sota irtisanomislaista? – Keskustan Kaikkonen: ”Hyvä vaihtaa sana Hakaniemen kanssa”

17.9.2018 alkava ylityökielto: ”Vakava haitta”, sanoo Minna Helle

Täystyrmäys hallituksen irtisanomislaille: ”Lopettakaa jo puhe kompromissista!”

Ministeri Ylellä: Irtisanomislaki voi muuttua – Rajaksi sittenkin 10 työntekijää?

Talouselämä: Työministeri Lindström: "Irtisanomisia isoissa yrityksissä voidaan hankaloittaa"