”Minulla on ensimmäisen kerran tämän prosessin aikana sellainen tunne, että Britannia on todella yrittämässä. Kysyin Boris Johnsonilta viime lauantaina, onko hän tosissaan hakemassa sopua joka voisi aidosti olla johtamassa tulokseen, ja hän vakuutti että näin on”, pääministeri Antti Rinne sanoi medialle eduskunnassa.

Uutistoimisto Reutersin mukaan EU:n brexit-neuvottelija Michel Barnier haluaa neuvoteltua sopimuksen vielä tiistain aikana, jotta hän voisi viedä sen eteenpäin torstaina alkavaan EU:n huippukokoukseen. Barnierin oman lausunnon mukaan ”neuvottelut ovat vaikeat, mutta sopu on mahdollista löytää tämän viikon aikana”.

Rinne muistutti, että neuvotteluille voidaan myös hakea jatkoaikaa.

”Pöydällä saattaa myös olla jatkoajan hakeminen, jota on syytä olla valmis harkitsemaan. Sekin on mahdollista, että järjestetään ylimääräinen neuvoston kokous ennen lokakuun loppua. Kaikki vaihtoehdot ovat siis tällä hetkellä auki”, Rinne sanoi.

”Kova brexit tarkoittaa britannialaisten ja muiden eurooppalaisten kannalta heikompaa taloutta ja epävarmempia aikoja”, Rinne muistutti.