Pääministeri Antti Rinne (sd) toivoo, että syksyn liittokohtaisissa työehtosopimusneuvotteluissa säilyy maltti. Hän muistuttaa työllisyyskehityksen tärkeydestä.

”Liian suuret palkankorotukset vaarantavat työllisyyskehityksen. Myös liian matalat korotukset vaarantavat sitä, kun ostovoima heikkenee”, Rinne sanoo Uutissuomalaiselle.

Tarkemmin Rinne ei halua ottaa kantaa siihen, miten suuriin korotuksiin on varaa.

”En lähde neuvomaan liittoja. Ne määrittelevät palkanmaksuvaran tuottavuuden ja muiden tekijöiden perusteella. Järjestöistä löytyy järkeä ja vastuunkantoa.”

Rinteen hallitus tavoittelee työllisyysasteen nostamista 75 prosenttiin ja 60 000 uutta työllistä. Useampi ekonomisti on vakuuttanut, ettei tavoitteeseen päästä ilman ikäviksikin koettuja keinoja. Lue tarkemmin: Hallitusneuvottelija ja talousvaikuttaja: Antti Rinteellä on hankala paikka – ”Työllisyystavoite ei ole saavutettavissa ilman ikäviksi koettuja toimia”

Pääministeri huomauttaa, että todelliset esteet työllisyyden kasvulle liittyvät kohtaanto-ongelmiin.

”Jos ikävillä keinoilla tarkoitetaan, että ihmisten toimeentuloa leikataan, en ole valmis sellaisiin rakenteisiin. Ainakaan minä en usko keinoihin, että ihmisten toimeentuloa heikentämällä parannettaisiin työllisyysastetta.”

Hallituksen seuraava isompi koetinkivi on syksyn budjettiriihi, jossa se raamittaa valtion ensi vuoden talousarviota. Sinne odotetaan myös työllisyyttä tukevia keinoja.

Rinne mainitsi Ylen haastattelussa torstaina yhtenä tehokkaana keinona palkkatuetun työnhaun jouhevoittamisen digitaalisesti.

”Talouspolitiikan asiantuntijat ja valtiosihteeri Martti Hetemäki ovat sanoneet, että tällä systeemillä voidaan saada helposti 10 000–20 000 lisätyöpaikkaa.”

Lue myös: Antti Rinne puhui taas sekavasti aktiivimallista – ”Tässä menee puurot ja vellit sekaisin, koko alue on miinoitettu”

Syksyn liittokierros puhuttaa työmarkkinatoimijoita myös sosiaalisessa mediassa. EK:n työelämäasioista vastaavan johtajan Ilkka Oksalan mukaan EK ei ole palaamassa palkkapöytään.

”Tupojen aika on ohi. Kiky-tunneilla parannettiin Suomen kilpailukykyä. Tarve kilpailukyvyn parantamiseksi ei ole poistunut. Liittokierrosta ei kannata hämmentää. Onnistuneella liittokierroksella voidaan osaltaan tukea hallituksen työllisyystavoitetta”, hän kirjoittaa Twitterissä.

Teknologiateollisuuden Minna Helle puolestaan muistuttaa liittokierroksen tärkeydestä.

”Syksyllä alkava liittokierros on tärkeää viedä onnistuneesti ja rauhanomaisesti läpi, jotta talouskasvulta ja työllisyyden parantamiselta ei pudoteta pohjaa pois. Lakkojen ennustaminen tai keskitettyjen sopimusten takaisin haikailu ei edistä ratkaisuihin pääsemistä.”