SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne kommentoi Twitterissä lehtihaastattelusta antamastaan lausunnosta noussutta kohua.

– Hallituksella näyttää olevan hätä aktiivimallin kanssa. Ensin se runnoi työttömiä rankaisevan mallin läpi. Nyt se pöyristyy kansalaisten pettyneestä palautteesta, jota siteerasin. Pettymys tulee esiin sadoissa viesteissä ja puheluissa. Millaista palautetta hallitus oikein odotti, hän kirjoittaa.

Rinne kertoi Aamulehden haastattelussa saaneensa palautetta, jossa ihmiset ovat sanoneet, että hallituksen politiikka tuntuu siltä, että halutaan laittaa työttömät polvilleen ja antaa heille niskalaukaus. Monet ovat paheksuneet sanavalintoja.

Esimerkiksi sinisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo pitää Rinteen käyttämää sanavalintaa vakavana virheenä. Elo toteaa, että kaikkea saatua palautetta ei yksinkertaisesti kannata toistaa.–Kun sisällissodasta on kulunut sata vuotta niin tuntuu tyrmistyttävältä ja vaaralliselta, että sosialidemokraattien puheenjohtaja käyttää tällaisia mielikuvia millään tasolla. Jopa demareissa on koettu tämä häpeällisenä. Odotan puoluejohtajalta parempaa harkintaa. Kunnioitan syvästi demarien tekemää työtä Suomen hyväksi ja toivon, että Rinne ymmärtää pahoitella sanavalintaansa, Elo toteaa tiedotteessaan.Hän syyttää sosialidemokraatteja myös pelonlietsonnasta.

–Pelko tunnetusti johtaa vihaan ja jopa epäluottamukseen koko poliittista järjestelmäämme kohtaan.

Rinnettä arvostelivat aikaisemmin myös muun muassa Nordean yksityistalouden ekonomisti Olli Kärkkäinen ja kokoomuksen edustajat.

– Vaikka aktiivimallia voi perustellusti vastustaa, niin nyt menee poliittinen retoriikka oppositiossa jo aika rankaksi: "halutaan laittaa työttömät polvilleen ja antaa niskalaukaus". Vaikea nähdä tämän retoriikan edistävän asiaa, Kärkkäinen kommentoi.

Lue lisää: Menikö aktiivimallin arvostelu jo liian pitkälle? ”Törkeitä kielikuvia ei pitäisi levittää edes vitsillä”

Rinnettä ovat puolustaneet SDP:n europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaari ja puolueen entinen puoluesihteeri, viestintätoimisto Kreabin toimitusjohtaja Mikael Jungner, joka hiljattain erosi SDP:stä. Jaakonsaari ja Jungner korostavat, että Rinne käyttää sanaa niskalaukaus metaforana.

– ”Tuntuu kuin asetetaan polvilleen ja annetaan niskalaukaus” ei tarkoita sitä, että asetetaan polvilleen ja annetaan niskalaukaus. Lause kuvaa tunnetta. Sitä äärimmäisen voimattomuuden tunnetta systeemin edessä, jota moni tuntee. Kielikuva. Metafora, Jungner kommentoi Twitterissä.

Hän huomauttaa kuitenkin tviitistään syntyneessä keskustelussa, että metafora on epäonnistunut poliitikolta, mutta ymmärrettävä työttömältä kansalaiselta.

Jaakonsaari puolestaan muistuttaa, että niskalaukaus oli sana, jolla pitkäaikaistyötön oli kuvannut tuntojaan Rinteelle.

– Rankanlainen. En voi enkä halua kieltää ketään niin sanomasta, hän toteaa.

Vihreiden entinen puheenjohtaja, työelämäprofessori Pekka Sauri toteaa Jaakonsaarelle, että kyse ei ole pitkäaikaistyöttömän sanomisista, vaan siitä, että pääoppositiopuolueen johtaja toistaa sen.

– Täytyy olla todella pahantahtoinen, jos tulkitsee sitaatin ikäänkuin siteerata kannattaisi niskalaukauksia. Tällä menolla menee kieli tosi köyhäksi jos metaforia ryhdytään paheksumaan, Jaakonsaari vastaa.

Lue myös:

Ay-ekonomisti tunnustaa ehdottaneensa aktiivimallia: ”Pienetkin marjat on nyt poimittava – tilanne niin vakava”

Työministeri Lindström vahvistaa AL:lle: Hallitus tuo työnhakupakon eduskuntaan tänä vuonna

Ekonomisti: ”Vaatimukset aktiivimallin peruuttamisesta ovat absurdeja”